Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В Софийския университет бяха обявени резултатите от проект „Кариера в ИТ“

   
В Софийския университет бяха обявени резултатите от проект „Кариера в ИТ“

Атанас Шалаверов

В Зала „Америка за България“ в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха обявени резултатите от изпълнението на проект "Кариера в ИТ" (CareerIT) за последните две години. Проектът се финансира в рамките на глобалната инициатива на „Майкрософт“ YouthSpark и се изпълнява от Сдружението на завършилите Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" (FEBA Alumni) в партньорство с преподаватели от Софийския университет.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, изпълнителният директор на „Майкрософт“ България Петър Иванов, Теодор Милев, директор на „Майкрософт” за Централна и Източна Европа, Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката в 43-то Народно събрание, доц. Тодор Попов, декан на Стопанския факултет на СУ, Севдалина Василева, председател на Алумни клуба на Стопанския факултет на СУ, ученици и техните учители от училища, включени в проекта.

1

Проф. Иванка Мавродиева от Философския факултет на СУ откри събитието и приветства гостите с добре дошли в Софийския университет. Тя припомни миналогодишната си среща с учениците от СОУ „Иван Момчилов“ в град Елена и представи проекта за кариера на младите хора в дигиталната ера, който обхваща 41 училища и 20 000 ученици. Участниците в този проект са част от една глобална международна структура - над 400 000 ученици от 130 държави. Учениците се състезават наравно и постигат резултати на глобално ниво.

Петър Иванов, изпълнителен директор на „Майкрософт” България, обяви финансирането за трета поредна година на проекта "Кариера в ИТ" и връчи чек на декана на Стопанския факултет доц. Тодор Попов и на председателката на Сдружението на завършилите Стопанския факултет на СУ Севдалина Василева. Проектът демонстрира успешен модел на публично-частно партньорство между висшето образование, бизнеса и неправителствения сектор, насочен към добавяне на стойност към обучението в училищата и развиване на умения и компетенции, необходими за успешна професионална реализация.

За трета поредна година компанията „Майкрософт“ чрез глобалната инициатива YouthSpark финансира проект "Кариера в ИТ" (CareerIT), който се изпълнява от Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" (FEBA Alumni) в партньорство с преподаватели на Софийския университет. Финансовата подкрепа за 2015 година е в размер на 64 698 долара, с което общото финансиране надхвърля 160 000 долара.

2

Целта на проект "Кариера в ИТ" е да обхване учениците от средните училища в отдалечени и селски райони (предимно от Северозападна и Североизточна България, които са с най-неблагоприятни икономически показатели), както и младежи, заплашени от маргинализиране заради бедността, в която живеят семействата им. Целевата група са ученици между 15 и 19 години от училища в слаборазвити икономически региони. За да се обхване целевата група, се работи с учителите им, които ги насърчават да участват в множество онлайн обучителни дейности и срещи на място в училищата.

Петър Иванов отбеляза, че към момента безработицата при младите хора е двойно по-висока, отколкото при възрастното население и това се превръща в глобален проблем. Основните качества, които се търсят в дигиталната икономика са компютърните умения и е много важно да се даде равен старт на всички млади хора, независимо от местоживеенето им, за да се включат в тази дигитална икономика.

Петър Иванов подчерта, че за „Майкрософт” е чест да си партнира със Стопанския факултет на СУ. Решението на фирмата да подпомогне именно ИТ кариерите и да сътрудничи със Стопанския факултет е резултат от познаването на бизнеса и възможността да насочат младите хора в тяхното развитие. „Опитваме се да научим хората и на предприемачество, защото така те са по-успешни в своя бизнес“, добави още Петър Иванов. Обучените досега в ИТ Академия ученици са 1800, а професионално сертифицираните ученици са 480. Петър Иванов се обърна към младежите в залата и ги призова да се гордеят със своя талант и с това, че са българи.

3

Проф. Иван Илчев приветства гостите в най-стария, но и най-добрия български университет. Той припомни, че преди няколко дни ученици, водени от преподаватели от Физическия факултет, Факултета по химия и фармация и Факултета по математика и информатика, са спечелили сребърен медал на европейската олимпиада по естествени науки. „Печелят ги ученици, които растат в условията на най-зле финансираната образователна сфера в Европа“, подчерта ректорът на СУ.

Парите не са първото по-важност нещо, но са на първо място сред второстепенните, каза проф. Иван Илчев, цитирайки книгата на Ерих Кестнер „Малкия мъж”. „Тези от вас, които ще работят в ИТ сферата, ще имат редкия късмет да изкарват прехраната си – и то добре - с хобито си. Но за да се подготвите по-добре в тази област, ви призовавам - кандидатствайте в Софийския университет. Успех”, каза проф. Илчев.

4

По време на събитието бе обявено името на ученика, постигнал най-високи резултати в националните кръгове на най-голямото международно младежко компютърно състезание MOS World Championship - Атанас Шалаверов от XII-а клас на СОУ „Иван Н. Момчилов” от град Елена. Неговият резултат е 1000 точки. През изминалата година в състезанието са участвали над 400 хил. ученици от повече от 130 държави.

Вълнение, трепет и голяма благодарност“, с тези думи Атанас Шалаверов описа настроението си в този тържествен момент. Той разказа как със съучениците му са решили да се възползват от възможността, предоставена от „Майкрософт” и Софийския университет, мотивирани от своя учител Светослав Михайлов.

5

Светослав Михайлов запозна присъстващите с начина, по който учениците му са постигнали своите добри резултати: „Първо – получихме възможност, благодарение на Софийския университет и „Майкрософт”, второ – имаме умни деца, които искат да учат и трето – защитиха своите знания”. В резултат на това в края на 2014 г. десет ученици са се сертифицирали успешно на Power Point 2013.

Светослав Михайлов благодари на „Майкрософт”, Алумни клуба на Стопанския факултет на СУ и Николай Нетов, без чиято помощ този проект нямаше да бъде реализиран.

Севдалина Василева, председател на Алумни клуба на Стопанския факултет на СУ, отбеляза, че това е един от онези дни, в които с радост и със самочувствие споделяме с широката общественост, че добри дела и стойностни проекти могат и се случват в България. При това се случват реално, без много шум и носят резултат.

От името на Сдружението на възпитаниците на Стопанския факултет към Софийския университет тя изрази благодарност към партньорите от „Майкрософт” за оказаното доверие и подкрепа за подготовката и уменията на учещите млади хора за една успешна професионална реализация: „За нас е чест и отговорност вече две поредни години да си сътрудничим с „Майкрософт” по тяхната международна инициатива YouthSpark и проекта "Кариера в ИТ".

6

Сдружението на завършилите Стопански факултет на СУ е една от първите Алумни организации в България и вече развива дейност 11 години. „Мисията на Алумни клуба е да поддържа активен диалог между младите хора, бизнеса, институциите и академичната общност, които да работят помежду си“, подчерта Севдалина Василева. Тя добави, че през последните няколко години заедно със Стопанския факултет и Софийския университет работят усилено, за да се подобри качеството на образованието за по-добро ниво на професионална ориентация, на подготовка и качества, за да могат след завършване на обучението си студентите да намерят своето място в съвременната бизнес среда.

Проектът „Кариера в ИТ“ е една много значима стъпка в тази посока, защото помага на учениците да придобият тези умения, каза Севдалина Василева и представи трите основни направления на проекта. На първо място това е онлайн обучение по дигитални компетентности и ИТ умения, както и множество обучения на място в училищата. Всички ученици получават Сертификат за преминато обучение за основни ИТ продукти, които се изискват от бизнеса. Следващата стъпка е да получат професионална световно призната сертификация за придобитите умения. Втората дейност е обучение по предприемачество: обучителна програма, разработена в партньорство с преподаватели от Стопанския факултет на Софийския университет, като всички ученици са ангажирани и в решаването на различни казуси. Третото направление е кариерно развитие и менторство: ангажирани са членове на ФЕБА Алумни от различни бизнес направления, които споделят своят кариерен път (сектори: ИТ, банки, здравеопазване, енергетика, хранителна индустрия и ритейл).

Деканът на Стопанския факултет доц. Тодор Попов изрази удовлетворението си, че по-голямата част от студентите във Стопанския факултет вече са от градове извън столицата. Той пожела на всички да бъдат здрави и успешни поне колкото са членовете на Алумни клуба на Стопанския факултет на СУ.

Милена Дамянова отбеляза, че за нея е чест и удоволствие да сподели този празничен ден с всички присъстващи, защото счита, че именно такива събития показват истинската реформа и показват как трябва да се случи реформата в българското образование.

„В последните години съм имала неколкократно нещастието да обяснявам какви са причините за неграмотността на българските ученици. Като че ли обществото ни се вкопчва именно в това, в което не сме успели, в това, което ни предстои да се коригираме и пропуска ето тези на пръв поглед дребни, но в същото време много важни моменти за българската образователна система”, каза Милена Дамянова и подчерта, че този проект е поредното доказателство, че бизнес, висше образование, средно образование могат да работят заедно и дават своите добри резултати.

7

Теодор Милев, директор на „Майкрософт” за Централна и Източна Европа, подкрепи апела на ръководството на СУ и на Стопанския факултет младежите да се стремят да получат висше образование именно в Софийския университет. „Удоволствие е за „Майкрософт” да партнира не само с умни ученици, но и да партнира с институции, които са представени днес в залата, които имат за цел да направят вас и вашите съученици бъдещи колеги, успешни и щастливи. Поздравления за това, което сте постигнали! Успех и честит празник!”, каза в заключение Теодор Милев.