Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В основата на европейското образование са стандартите

   
В основата на европейското образование са стандартите

В Конферентната зала на Софийски университет проф. Андрю Браун сподели своя опит като декан на Докторантското училище към Лондонския университет, институция, с която Софийски университет "Св. Климент Охридски" си партнира от дълги години.

Постепенно лекцията се превърна в дискусия, в която преподаватели и студенти от университета обсъдиха възможностите - добрите европейски практики да се приложат съгласно българското законодателство.

Проф. Андрю Браун акцентира върху връзката между докторантската програма, професионалното развитие и икономиката. За сравнение - само 12 % от хората, които записват изследователски програми в Докторантското училище към Лондонския университет, се подготвят за изследователска работа, 23 % - за преподаватели и 65 % избират програми, които ще им помогнат в професионалната реализация.

Докторантското училище всъщност е една виртуална структура, която координира програмите между различните катедри и специалности. Администрацията му се състои от 7 човека, които работят усилено по думите на проф. Андрю Браун.

В основата на европейското образование са стандартите и въпреки, че няма конкретика относно това - какво трябва да съдържа една докторантска програма, то има ясни критерии за това - какви качества трябва да притежава един дипломирал се докторант. Това прави възможно фиксираните стандарти да не пречат на гъвкавостта на съдържанието. Освен познанията, които докторантите получават в областта на академичните изследвания, те са подготвяни и за динамичния пазар на работната ръка.

Не на последно място проф. Андрю Браун подчерта, че тенденцията при финансирането е не само все повече хора сами да инвестират в професионалното си развитие, но и все повече преподаватели да виждат възвръщаемост в подобен вид инвестиции.

Коментари

Влез, за да коментираш.