Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Университетският театър-лаборатория „Алма Алтер“ с награда за най-добро представление от фестивала „Левият бряг“ в Москва

   
Университетският театър-лаборатория  „Алма Алтер“ с награда за най-добро представление от фестивала „Левият бряг“ в Москва

С награда за най-добро представление в категория „Физикъл театър“ се връща трупата на „Алма Алтер“ след участието си в международните театрални фестивали 17 IIFUT в Техеран, Иран и „Левият бряг“, Москва.

Фестивалът в Москва „Левият бряг“ е със състезателен характер и специализирано жури от руската столица удостои трупата на театър-лаборатория „Алма Алтер“ с наградата за най-добро представление в категория „Физикъл театър“. Тази награда от страна като Русия, известна с високите си постижения в сценичното танцово изкуство, е особено важна за имиджа на българския физикъл театър.

Kostium Hamlet Teheran

„Хамлет или три момчета и едно момиче“ беше спектакълът, който разбуни духовете, предизвика голям дебат във връзка с интерпретацията на шекспировото произведение и постави на дневен ред актуалните въпроси за разликите между импровизация и интерпретация, за свръх-задачите на Станиславски и за случването тук и сега.

В организирания от „Алма Алтер“ уъркшоп се включиха както студенти, които търсиха своя статус „жив съм“, така и голяма част от преподавателския колектив и журито на фестивала, които сверяваха часовника си.

С това посещение в Москва трупата се впусна в една авантюра със системата на Станиславски и психологичния театър, авантюра, която не е голямата им любов, но напомни думите на Гротовски, че няма добър и лош театър има наш и ваш.

Workshop Teheran

В рамките на 17 IIFUT в Техеран представлението „Хамлет или три момчета и едно момиче“ беше игран два поредни дни, с две представления на ден. Това се наложи поради големия интерес към участие на „Алма Алтер“ във фестивала. Още по време на международния форум „АЛТЕР ЕГО“, който театърът на Софийския университет организира през ноември 2013, беше осъществен контакт с Иран. Впечатлена от театъра и от форума, една от участничките създава филм за „Алма Алтер“ и разбирайки, че театърът е одобрен за 17 IIFUT, представя филма в Техеран и предизвиква огромен интерес в иранската театрална публика.

Освен представленията в продължение на два дни беше организиран и уъркшоп, който даде възможност на иранските театрали да случват тук и сега, да вникнат във философията на живия театър и да поставят началото на своя физикъл трейнинг, който да подготви телата им за алтернативни и живи докосвания на сцената.