Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Тема за размисъл в почивните дни – „Глобализация и бедност”

   
Тема за размисъл в почивните дни – „Глобализация и бедност”

Икономисти, евродепутати, министри, заместник министри и студенти се събраха в най-старата аула в България – аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, за да чуят лекцията на проф. Франсоа Боргиньон и да дискутират поставената тема „Глобализация и бедност”.

"В тази зала човек се докосва до интелектуалното сърце на България" - с тези думи, отвъд академичния стил, проф. Недю Попиванов - заместник-ректор по научната и международна проектна дейност, приветства гостите на аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Проф. Франсоа Бургиньон благодари за оказаната му чест и сподели, че именно тук се чувства като у дома си.

Лекцията е част от „Лекциите Капушчински”, които от месец октомври на 2009 година експерти от цял свят изнасят в университети от 12-те нови страни членки на Европейския съюз по въпросите на развитието и сътрудничеството в областта на политиката за развитие.

Големият полски журналист, публицист, писател и поет – Ришард Капушчински още приживе е наричан „хроникьор на третия свят” и „гласа на бедните”. Думите му „Живеем в свят, в който човек, пълзейки по земята се опитва да изкопае няколко зрънца пшеница от калта, само за да оцелее още 1 ден.” остават като рефрен през вековете и са валидни и днес.

В лекцията активно участваха и Зинаида Златанова - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Христина Митрева - заместник-министър на труда и социалната политика, Мария Златарева - помощник, постоянен представител по програмните въпроси към Програмата за развитие на ООН, Боян Белев - ръководител на работна група по политика за развитие към Министерство на външните работи, Боян Захариев - директор на програма “Образователни политики” към Институт "Отворено общество", Светослав Малинов - член на Европейския парламент.

Коментари

Влез, за да коментираш.