Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Студентка от Софийски университет на финала на световното за учени

   
Студентка от Софийски университет на финала на световното за учени

Снимка: http://bolgari.net

Александрина Ал-Джассем заминава за Челтнъмския фестивал на науката, за да представя България в международния финал на най-добрия конкурс за комуникация на науката в света - Лаборатория за слава FameLab®

Пет години след катo за първи път премина пределите на Обединеното кралство, конкурсът Лаборатория за слава FameLab®, създаден от Челтнъмския фестивал на науката, вече събира 14 национални победители, спечелили симпатиите на милиони зрители в своите държави. Младите учени пристигат от три континента, за да премерят сили и разберат кой от тях е най-вълнуващият, разбираем и харизматичен „комуникатор" на науката в света, състезавайки се в един уникален формат, реализиран в партньорство с Британски съвет. България ще бъде представена от 24-годишната Александрина Ал-Джассем, която спечели националния финал на Лаборатория за слава Famelab у нас на 13 май. Александрина е бакалавър по биология и в момента е студентка в магистърска програма по Генетика в СУ „Кл. Охридски", съобщиха от Британския съвет.

За първи път стартирал в Челтнъм през 2004 г., конкурсът FameLab® днес вероятно е водещият конкурс за комуникация на наука в света. Партньорството на фестивала с Британски съвет от 2007 г. насам го превърна в глобално събитие и през този период конкурсът се провежда с огромен успех в 20 страни по света.

Тази година националните победители на Австрия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Египет, Германия, Гърция, Хонг Конг, Израел, Литва, Португалия, Румъния и Сърбия ще се срещнат в Челтнъм за супер финала на 11 юни, събота. Всеки от участниците вече се е доказал пред публиката в своята страна, оценяван от журито според трите златни правила на конкурса - научност, достъпност, очарование. (the 3C's: Content, Clarity and Charisma).

„Може ли Бог да се чуе по радиото?", „Защо комарите жилят само определени хора?", „Защо небето синьо?", „Как е възможно майка, родила три деца да се окаже, че не е майка на две от тях?" - участниците са изправени пред предизвикателството да дадат отговори на подобни въпроси и да впечатлят журито в рамките на само три минути. Водещ на Международния финал, наподобяващ формати като „България търси таланти" и „Мюзик айдъл" е Мат Паркър, една от звездите на предишни издания на конкурса в Обединеното кралство и професионален математик-комик, който на 14 март 2009 гостува в България по покана на Британски съвет с Cafe Scientifique на тема „Денят на числото Пи".

Българският финалист Александрина Ал-Джассем спечели Лаборатория за слава Famelab България с презентация на изключително интересна тема - хората „химери". При тези хора се наблюдават два вида ДНК и затова тъканите на различните им органи могат да имат различен ДНК профил. Това се получава, когато разнояйчни близнаци се слеят в утробата на майката.

Любовта и човешките взаимоотношения са теми-победители от предишни издания на международния финал - „Химия на любовта" осигури първата награда на хърватина Марко Кошичек през 2008 г., а необикновената история за това как можеш да си уредиш среща с гадже чрез разказ за „Раждането на супернова" изстреля гърка Василис Грегориадис към международна слава през 2010 г.

През 2009 г. сърбинът Мирко Джорджевич победи с триминутното си изпълнение на тема „Сексуална еволюция". Когато получи своята награда Мирко сподели, че за него посланието на Лаборатория за слава FameLab се изразява в „Глобална наука! Нито една страна не може да работи в изолация. Учените трябва да работят съвместно - това е бъдещето!" Четиринадесетте участника в международния финал през 2011 г. са доказателство за силата на науката да преодолява национални граници. Финалът и най-важните акценти от фестивала ще бъде заснети и излъчени от шест чуждестранни ТВ екипи, в това число и от екипа на предаването „Красива наука" по БНТ.

Международното жури на конкурса включва:
• Кати Сайкс, физик от Обединеното кралство, преподавател и ТВ презентатор, професор по Наука и общество в Университета Бристол, ко-директор на Челтнъмския фестивал на науката;
• Роджър Хайфийлд, редактор на сп. Ню сайънтист, до неотдавна дългогодишен редактор по научни теми във в-к Дейли телеграф, човекът, известен с това, че за първи път кара неутрон да отскочи от сапунен мехур по време на докторантурата му по физикохимия, която провежда в Университета Оксфорд и Институт Ло Лангвен в Гренобъл;
• Джордж Заркадакис, гръцки писател, драматург и научен журналист, завършил Системно инженерство в Университета Сити в Лондон и доктор по Изкуствен интелект.

Победителят на престижното международно отличие ще получи Таблет, осигурен от Майкрософт България, както и признанието на колеги и медии в собствената си страна. Например победителят от 2008 г. Марко Кошичек беше интервюиран от хърватското издание на сп. Космополитън, участва в различни ТВ шоута и дори попадна в кръстословиците, публикувани в своята страна. Наред с продължаващата си научна дейност в областта на молекулярната биология, победителят от 2009 г. Мирко Джорджевич току-що започна собствен ТВ проект по сръбската телевизия, „Екип за разследване на видовете".

Въпреки че науката по традиция се счита за преди всичко мъжка територия, тазгодишният международен финал представя идеален баланс между половете - на сцената ще излязат по равно 7 мъже и жени.

Източник: КРОСС