Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Студенти по "Европеистика" от Софийския университет спечелиха първото Национално студентско евросъстезание

   
Студенти по "Европеистика" от Софийския университет спечелиха първото Национално студентско евросъстезание

На 27 май студенти от СУ "Св. Климент Охридски", Нов български университет и Югозападния университет участваха в оспорвания финал на първото Национално студентско евросъстезание.

Журито с председател д-р Андрей Ковачев (EНП, ГЕРБ) определи за победител отбора на студентите по "Европеистика" от СУ. Наградата е посещение на пленарната сесия на ЕП в Страсбург и срещи с българските членове на Парламента. В състезанието участваха общо 45 студенти от 8 университета в страната, като състезанието беше на тема "Променящата се роля на Европейския парламент в европейските политики и глобализиращия се свят". То бе организирано от Информационното бюро на ЕП в България.

Трима студенти от спечелилия отбор получиха и индивидуални награди за най-високи резултати от теста за познания върху ЕС. Отборът-победител включваше Десислава Антонова, Радослава Дурмишкова, Руслан Леонтиев, Полина Цветанова и Нено Ненов, студенти по "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски".

Журито, което включваше също така Виолета Симеонова Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, Милена Милотинова - журналист и медиен експерт по въпросите на ЕС, и Пейо Сизов от Европейското младежко движение - България, класира на второ място отбора на Югозападен университет (в състав Стела Маркова, Александър Вълчев, Павел Топалов, Илияна Георгиева и Георги Яков). Представител на отбора специално беше поканен от Андрей Ковачев да посети Европейския парламент в Брюксел заради показаните отлични качества по време на дебата.

Трети остана отборът на НБУ в състав Кадрие Алиманова, Пламен Петров, Ана Мария Желева, Диляна Калугерова и Теменуга Тодорова.

Състезанието

В първи кръг студентите от СУ, УНСС, НБУ, Пловдивски университет, Икономически университет - Варна, Русенски университет, Американския университет и Югозападен университет "Неофит Рилски", решаваха тест с 60 въпроса по политиките на ЕС и дейността на Европейския парламент. Вторият кръг представляваше дебат между трите отбора, получили най-висок общ брой точки от първия кръг. Дебатът беше по изключително трудната тема "Поглед към предстоящата бюджетна рамка на ЕС за 2014-2020 г.: спазване на приоритетите на програма Европа 2020 за устойчив растеж или ограничаване на бюджетните разходи?"

Целта на организаторите бе състезанието да се превърне в платформа за обмяна на мнения и дебат между студентите по актуални теми от дневния ред на ЕП и ЕС. Участниците имаха възможност още в петък да се срещнат и разговарят директно с евродепутата Андрей Ковачев, който представи работата на ЕП и дебата по влизането на България в Шенген. Победителите ще пътуват и ще наблюдават първата септемврийска сесия на ЕП в Страсбург, където ще имат срещи с евродепутати и директно ще наблюдават пленарната работа на ЕП.