Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийски университет "Св. Климент Охридски" - домакин на "Граждански контрол"

   
Софийски университет "Св. Климент Охридски" - домакин на "Граждански контрол"

Или - студентските движения като основа на гражданското общество

С няколко встъпителни думи дългогодишният парламентарен журналист, член на управителния съвет на Клуба на парламентарните журналисти - г-жа Сребрина Хашъмова представи съдия Костадинка Костадинова, съдия в наказателната колегия на Софийски градски съд и г-н Пламен Шопов - заместник председател на Народното събрание, които въведоха гостите на Зала 1 на Софийски университет "Св. Климент Охридски" в темата на дебата: "Законът - синхрон и/или конфликт между законодателството и съдопроизводството".

Стъпвайки върху примери от практиката, съдия Костадинова постави редица въпроси, които стоят на дневен ред пред законодателната власт, като обобщи, че концепцията за НПК не е цялостна - "В момента действащият се коригира с оглед на някои несъответствия". Г-н Шопов уточни, че може да говори от една страна - като заместник председател на Народното събрание, но от друга - като бивш съдия по Гражданско право - "Има много голямо разминаване между онова, което витае в Народното събрание и онова, което е практика". Той сподели личната си позиция, че още миналото Народно събрание е трябвало да направи нов НК и да не се избързва да се прави нов НПК и изрази нежеланието си да се впуска в конкретика по въпроси, които са подходящи за обществен дебат. От своя страна заместник председателят на Народното събрание също изложи своите своеобразни упреци към представителите на съдебната власт, а именно - че в основата на проблемите в българската съдебна система е не законодателството, а съдопроизводството - "Българската правова система е силно политизирана".

Студентите не останаха безучастни свидетели на спора между представителите на законодателната и съдебната власт, а изразиха гражданската си позиция "Процесите, хората и тяхното стиковане са в основата на една работна организация, очевидно имаме качествени процеси и качествени хора, но създадени по различно време и между тях няма стиковане. Възможно ли е гражданският контрол да наложи промяна в съдебния контрол - или това са благопожелания?"

studenti
pavel shopov

 

Коментари

Влез, за да коментираш.