Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Софийски университет е символ и марка за качество"

   
"Софийски университет е символ и марка за качество"

С тези думи Председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева връчи дипломи на отличници от Биологически факултет и стана част от церемонията час след като се запозна с дейността на Геномния център.

Биологията е науката на 21 век, никой от присъстващите на презентацията на Геномния център не остана със съмнение относно тази теза, която посреща студенти и преподаватели ежедневно във Факултета по биология.

Съвместният геномен център се стреми да играе катализираща роля при установяването и координирането на връзките между образованието, науката и бизнеса чрез идентифициране на знанията за традиционните продукти и биоресурси. Изграждането на икономика, базирана на знанието изисква директното внедряване на научните постижения в икономическия сектор.

Съвместният геномен център насочва интереса си в области с голямо значение за страната както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Сред тях са селското и горското стопанство, околната среда, хранително-вкусовата промишленост, козметиката, фармацията, опазване на биоразнообразието и т.н.

В областта на геномиката Центърът предлага ДНК секвениране, фрагментен анализ, генетичен анализ чрез секвениране в реално време на PCR продукти, анализ за присъствие на ГМО; в областта на метаболомиката - качествен и количествен метаболитен анализ, консултация, екстрахиране на пробата, мас спектрален анализ, представяне на получените резултати, ползване на електронна хроматографска библиотека.

Възможностите на центъра се прилагат в ДНК идентификация на култури и породи за произхода на чистотата, диагностика и оценка на генетичния и фитосанитарен статус на растения и семена, защита на интелектуалната собственост върху различни биопродукти на две нива, детекция на генетично модифицирани организми, аналитичен контрол върху качеството и безопасността на различни растителни и животински продукти.

Повече снимки от събитието можете да намерите в рубриката "Събития през обектива".

Коментари

Влез, за да коментираш.