Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Само в условията на свобода и когато се говори истината – Университетът може да изпълнява своята мисия успешно”

   
„Само в условията на свобода и когато се говори истината – Университетът може да изпълнява своята мисия успешно”

На 18 март 2010 г. от 18:00 часа проф. Иван Лалов – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски” от 1993 г. до 1999 г., откри представянето на книгата на проф. дфн. Витан Стефанов „Истината и свободата водят УНИВЕРСИТЕТА”.

Проф. Лалов напомни, че само в условията на свобода и когато се говори истината – Университетът може да изпълнява своята мисия успешно – научноизследователска и културна, и допълни, че книгата „Истината и свободата водят УНИВЕРСИТЕТА” е „материализиран упрек към самия него, че не е работил в тази посока по-рано.

Из Предговор, „Истината и свободата водят УНИВЕРСИТЕТА”

„Отдавна се канех да събера и публикувам материал, свързан с времето на моята дейност като декан на Философския факултет. Много колеги ме съветваха и дори настояваха да го публикувам. Причината за отлагането не беше свързана толкова с липсата на време или с някаква форма на неорганизираност, което си е вярно, както и с начина ми на живот едновременно да се занимавам с няколко неща, без да имат кой знае какво общо помежду си, освен изпитваното удоволствие да ги върша, колкото с това, че при повторното връщане към текста ми липсва интензивността на първоначалното удоволствие да ги върша, колкото с това, че при повторното връщане към текста ми липсва интензивността от първоначалното удоволствие на отдадеността към него.

По разбираеми причини 120-госишнината от създаването на Софийския университет ми се стори вече основателен повод за това. Слабостта ми към историята, от една страна, и усещането за липса на историческа памет като национална черта на моето време, от друга ми дават допълнително основание да мисля, че е дошло времето и тези материали независимо от възможния противоречив начин на възприемане и оценка ще хвърлят светлина върху част от историята на институцията СУ и на ФФ в частност.”

 

Коментари

Влез, за да коментираш.