Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / С щедро дарение на Илко Минев беше ремонтирана зала 187 в Ректората на Софийския университет

   
 С щедро дарение на Илко Минев беше ремонтирана зала 187 в Ректората на Софийския университет

Зала 187 – Библиотека „Класическа филология“ на Факултета по класически и нови филологии бе изцяло ремонтирана и подновена благодарение на щедрото парично дарение, направено от Илко Минев. Възпитаникът на Алма матер е завършил специалност „Германистика“.

Дарителят и неговата съпруга, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев, заместник-ректорите доц. Евгения Бенова и проф. Анастас Герджиков и директорът на Университетската библиотека д-р Анна Ангелова заедно посетиха обновената зала. В нея са обособени две помещения – библиотека с читалня и малка заседателна зала. В библиотеката ще бъдат подредени 8200 тома.

2

Илко Минев сподели, че идеята да дари пари на Софийския университет е дошла спонтанно – от него и семейството му. Той разказа, че за неговите деца е въпрос на чест да правят дарения на университетите, които са завършили. „Замислих се, аз завърших в България, а никога не съм дал един лев. Затова реших да направя дарението. Предполагам, че това няма да е единственият път. Зависи от годината. Но по всяка вероятност аз отново ще се върна за нещо подобно. Още повече, че се вижда и резултатът“.

Проф. Илчев връчи Грамота за парично дарение на Илко Минев и изрази своята благодарност. От името на Факултета по класически и нови филологии проф. Герджиков прочете благодарствен адрес на латински език. Д-р Ангелова подари книга на Университетското издателство, която представя редки ценни книжовни паметници, съхранявани в Университетската библиотека.

1

Илко Минев сподели, че днес и вчера, докато е бил в Ректората, си е припомнил своите студентски години отпреди десетилетия. Той разказа за семейството си, което поддържа няколко училища, всяка година дава 20 стипендии на ученици и организира ежегодно курс по предприемачество. „Намираме, че това е начинът. Много хора имат способности, но не знаят какво да правят. Семейството ни е много чувствително на тази тема – образованието“.

4

Вчера в Заседателна зала 1 се състоя премиерата на книгата на Илко Минев "Преди да замлъкна". Редакторът на книгата Христо Георгиев откри събитието с думите: „Тук ни събра едно доста необичайно събитие. От далечна Бразилия прелетя и нахлу в българската литература книга, на чиято корица не пише нашумяло име като на Амаду или Маркес, а едно типично българско име – Илко Минев. След Дилма Русев изглежда бразилците са свикнали и с едно друго българско име – това на Илко Минев”, каза Христо Георгиев.

kn_1

Приятелят на Минев Жерминал Чивиков, писател, критик и журналист, направи обзор на книгата, който нарече „Третото бягство”.

„В края на живота си преди да замлъкне Лико Хазан сяда да разкаже живота си. Има какво да се разказва. Нека деца внуци и правнуци един ден след като приключи земния му път четат спомените му за болките, радостите, заблудите и успехите през един 90-годишен живот между София и Манаус», заяви г-н Чивиков. Книгата представи и писателят Валентин Караманчев.

kn_2

Илко Минев е роден в София през 1946 г. Завършва с отличен успех средното си образование и следва немска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". По политически причини бяга в чужбина и получава политическо убежище в Белгия, където завършва стопански науки. През 1972 г. се преселва в бразилския град Сао Пауло, по-късно се установява в Манаус, столица на щата Амазонас. Там става преуспял делови мъж и досега е съдружник в две фирми, даващи хляб на повече от 3000 души.

В продължение на тридесет години, до 2011 г., е бил почетен консул на Холандия. А през 2012 г. като уважаван общественик и бизнесмен получава званието „Почетен гражданин на Манаус“. Освен български, владее немски, английски, португалски, испански, а се справя и с холандски, руски и френски език.