Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Различни култури си подадоха ръка в рамките на проекта „Религия и публичност: интердисциплинарни подходи”

   
Различни култури си подадоха ръка в рамките на проекта „Религия и публичност: интердисциплинарни подходи”

Проф. д-р Дейл Айкелман дискутира със студенти от Софийски университет „Св. Климент Охридски” – влиянието на културата и идентичността върху управлението.

На дискусията присъстваха както чуждестранни студенти, така и студенти от различни етнически групи и с различна религия и култура.

Лекцията е част от проекта „Религия и публичност: интердисциплинарни подходи”, който се осъществява от Софийския университет „Св. Климент Охридски” чрез интердисциплинарната платформа на неговия Център за изследване на религиите и е финансиран по конкурс „Насърчаване на научните изследвания в приоритетни области ” от Фонд „Научни изследвания” при Министерството на образованието, младежта и науката на Република България.

Общата цел на предлаганото научно изследване е да допринесе за изясняване съдържанието на българските политики за третиране и управление на различията, свързани с проявленията на религиозна идентичност в публичността.

Основните специфични цели са:

1) изработване на иновативни интердисциплинарни методологии за изследване на отношенията публичнострелигия с акцент върху социалния опит на православното християнство и исляма, включително и чрез открояването на нови, недостатъчно изследвани контексти в синхрония и диахрония;

2) научна интеграция и ефективно партньорство между утвърдени и млади учени, докторанти и студенти чрез изследователска работа, семинари и конференции.

3) разкриване на оптимални за българската социална среда параметри за публичните политики по отношение на различията в обществото, основани върху религиозната идентичност;

4) разпространение на резултатите от цялостното изследване в академичната общност и сред и по-широка аудитория в страната и чужбина.

Очакваните резултати от изпълнението на проекта могат да се обобщят в три основни групи:

Изследователски: разработването на публичността като иновативна насока на изследване на религиите, която ще бъде развита чрез поредица от научни продукти и публикации, включително и колективна монография.

  • Институционални: развитие и институционализация на интердисциплинарните изследвания на религията и нейното преподаване на студенти в СУ „Св. Климент Охридски” чрез ефективно партньорство с учени от БАН и Нов български университет.

Свързани с разработването на солиден теоретичен фундамент за усъвършенстване на публичните политики за управление на различията, произтичащи от религиозна идентичност и принадлежност

Часове преди лекцията проф. Айкелман се срещна с ректора на Софийски университет „Св. Климент Охридски” – проф. дин Иван Илчев. Двамата обсъдиха някои особености и затруднения, които езикът и културните различия налагат не само върху публичната комуникация, но и в академичните среди и публикации, особено в хуманитарните науки и в частност – в историята. Проф. Айкелман беше впечатлен от проекта за Регионален образователен изследователски център Родопи, защото именно в този регион на България - заедно съжителстват различни култури.

айкелман лекция
razlichni kulturi

Коментари

Влез, за да коментираш.