Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Публична лекция на г-н Томас Визер

   
Публична лекция на г-н Томас Визер

Катедра Европеистика към Философски факултет бе домакин на един от най-известните европейски финансисти, г-н Томас Визер – председател на Икономическия и финансов комитет към Съвета на ЕС и Генерален директор на „Икономическа политика и финансови пазари” в Министерството на финансите на Австрия.

Г-н Визер е в България по покана на министъра на финансите г-н Симеон Дянков и управителя на БНБ, г-н Иван Искров. Целта на посещението е да запознае правителството с дейността на Икономическия и финансов комитет на Европейския съюз (ИФК) и неговите бъдещи приоритети.

Г-н Визер е председател на ИФК. В това му качество той координира работата на страните-членки в областта на икономическата и финансова политика. Следва да се има предвид, че икономическата и финансова политика са „национална отговорност”, т. е. отговорност на самите страни-членки, с изключение на паричната и валутна политика, където „общоевропейската отговорност” е от компетенциите на Европейската централна банка. В съответствие с Договора за създаване на европейската общност всяка от страните-членки следва да участва в процеса на взаимно наблюдение на икономическите и финансови политики. То се осъществява в рамките на ИФК. ИФК координира също така работата на т. нар. Комитети от трето ниво (комитетите на европейските банкови и финансови надзорници) в областта на финансовата стабилност. Той е отговорен също така за подготовка на позициите на Съвета ЕКОФИН при подготовката на всички европейски законови актове (Директиви, Регламенти, Решения) в сферата на икономиката и финансите, както и за анализите и оценките на техните ефекти върху общия пазар.

Пред студентите на Алма матер г-н Томас Визер предстви своята визия по темата за „Финансовата криза и отговорът на Европейския съюз” – тема изключително актуална, която с изострено внимание се следи от цялото европейско общество.