Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Протест за европейско образование и наука в България

   
Протест за европейско образование и наука в България

В мълчаливо съгласие започна официалната пресконференция в БТА.

Представителите на медиите изразиха своето разбиране и подкрепа, оказа се, че повече от 90% от присъстващите са възпитаници на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

В залата за пресконференции на БТА - членовете на организационния щаб на шествието, представиха исканията залегнали в основата на предстоящия митинг-шествие. Ректорът на Софийски университет коментира - „Всички тези искания са в унисон с общата политика, която е обявило правителството – това което ние искаме е нещата да стават, не само да се говорят”

На въпрос на журналисти – смята ли, че рейтинговата система може да залегне в основата на допълнително финансиране проф. Илчев поясни, че думата рейтинг не е точна, тя е публичният образ на университета – това може да бъде само една част, но да се допълни с друг тип анализ и по този начин да се установи класата на висшето училище. Така например има силна критичност в мнението на студентите в Софийски университет, характерно е, че такава критичност няма в по-малките висши училища – това е логично, в най-добрите висши училища постъпват най-амбициозните и най-изискващите.

Какво ще се случи с практиките? Какви са конкретните параметри на бюджет 2011? – се питат студентите. Проф. Илчев напомня, че Университетът не протестира за пари, а за реформи и стратегия в науката. „Ние живеем в една много тежка финансова ситуация не от сега, а от две години” добавя той, но стремежът винаги е бил да не личи, „студентите се раздвижиха едва когато спряха топлата вода в общежитията”. До този момент са намалявани заплати, ограничавани са ремонти и други разходи за оборудване, изследвания. Прогнозата за следващата година е още по-песимистична.

Студентите от щаба на протеста прочетоха и две писма, изпратени от създателите на първия Студентски съвет на СУ и представители на студентските съвети след 1997 г и адресирани до всички бивши и настоящи студенти, до Ректора и Академическия съвет, до институциите в България, ангажирани с развитието на българското образование, до българските граждани, до Общото събрание на СУ, до Контролния съвет и до Студентски съвет.

Коментари

Влез, за да коментираш.