Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Николай Денков получи „Питагор"

   
Проф. Николай Денков получи „Питагор"

Снимка: http://idg.bg

На тържествена церемония проф. Николай Денков от Софийски университет "Св. Климент Охридски" получи голямата награда за наука "Питагор".

Отличието е с парична премия от 10 000 лева. Ученият беше награден за изследвания с приложение в химическата, фармацевтичната, хранителната и нефтената индустрия. Те се използват като крайни продукти в бита - в козметични кремове, шампоани, както и за получаване на хранителни емулсии - майонези, сирена и сосове.

Домакин на събитието беше министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Сред гостите бяха заместник-министри, бившият министър на образованието и науката Даниел Вълчев, председателят на БАН акад. Никола Съботинов.

Български учени се състезаваха за наградата "Питагор" в 11 категории. Голямата награда "Питагор" от 10 000 лева беше връчена в две категории. Освен проф. Денков, такава парична премия получи и Диляна Панева от Института за полимери при БАН. Тя беше отличена за млад учен - за постиженията й в областта на нанотехнологиите, които имат приложение в биологичната и биомедицинската практика.

Източник: http://dariknews.bg

Коментари

Влез, за да коментираш.