Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Марко Семов – Академично тържество посветено на 70 години от рождението му

   
Проф. Марко Семов – Академично тържество посветено на 70 години от рождението му

Вечерта на 26 ноември, Аулата на СУ се препълни с видни общественици, учени от БАН, народни представители от НС, университетски преподаватели и студенти. Всички те бяха дошли да почетат личността, творчеството и културното наследство, което остави след себе си проф. Марко Семов.

За голямо наше съжаление тази ярка, колоритна личност ни напусна в разцвета на творческите си сили. Остави след себе си 45 книги - пътеписи, есета, разкази, романи, публицистика. Негова е и забележителната тритомна “Българска народопсихология”. Марко Семов е автор на десетки монографии и стотици статии в периодичния печат по проблемите на общественото развитие и националната психология на българите. Като преподавател по народопсихология и есеистика в Софийския университет “Климент Охридски” той бе един от любимите преподаватели на студентите във Факултета по журналистика и масова комуникация.

От името на Фондация „Марко Семов” Атанас Семов, неговият син връчи награда за ярко присъствие в духовния живот на нацията на проф. Дойно Дойнов – Председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”.

Почитателите на творчеството на Семов имаха възможност първи да се сдобият с новоизлезлия Том първи от „Избраните съчинения на проф. Марко Семов” и да се запознаят с книгата на доц. Ивайло Христов „Марко Семов в паметта на съвременниците”.

DSC_0029