Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Хауърд Гарднър - Доктор хонорис кауза на СУ

   
Проф. Хауърд Гарднър - Доктор хонорис кауза на СУ

На 20 ноември в Аулата на университета се състоя тържествената церемония по присъждане на почетната научна степен Доктор хонорис кауза на проф. Хауърд Гарднър.

Той стана триста тридесет и първия носител на престижното звание по предложение на Факултета по педагогика. Високото отличие му бе връчено от Зам.- ректора на СУ, проф. Недю Попиванов.

В продължение на тридесет и седем години проф. Хауърд Гарднър преподава в Харвардския университет в САЩ, Департамент по образование. Той е носител на редица почетни звания, включително и Вицепрезидент на Националната академия по образование на Америка. Удостоен е с почетни звания от университети в Канада, Италия, Ирландия, Гърция, Чили, и Южна Корея и др.

Проф. Хауърд Гарднър е световно признат автор в сферата на конгнитивната психология и педагогика. Основните му научни изследвания в областта на педагогиката са свързани с проблемите на съвременните форми на оценяване на постиженията на учениците, ученето чрез разбиране, индивидуализация на обучението и учебното съдържание и интердисциплинарния подход в образованието. Научната му библиография е със завиден обем – 27 монографии, над 450 статии в научни списания и около 300 публикации в сборници.

Темата на академичното слово на световноизвестния педагог бе: „Пет начина на мислене за бъдещето”.