Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Присъждане на наградите "Еврика" за 2010 година

   
Присъждане на наградите "Еврика" за 2010 година

Вчера в Софийска градска художествена галерия се проведе тържественото награждаване на лауреатите на Фондация "Еврика" за 2010 г. за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер

ЗА ПОСТИЖЕНИЯ В НАУКАТА - на д-р Развигор Бориславов Дърленски

Развигор Дърленски е роден през 1980 година в град Добрич. През 1999 г. завършва Езикова гимназия „Гео Милев", гр. Добрич. Като достоен продължител на семейните традиции през 2005 г. вече е дипломиран лекар от Медицински университет- София. Като студент се включва активно в кръжочната дейност по дерматология и в много научни сесии и медицински конгреси. Воден от разбирането, че този, който иска да стане лекар трябва непрекъснато да повишава квалификацията си и да се запознава с новостите, Развигор Дърленски завършва успешно през 2005 г. Business Master Class по фармация и здравеопазване. През 2001 г. печели конкурс на Фондация „Еврика" и една година е стипендиант на фондацията като първенец по успех. От 2006 г. и до сега е специализант към Катедрата по кожни и венерически заболявания към Медицински университет - София. По време на следването си и като специализант, д-р Дърленски е завършил успешно образователни курсове по микробиология на кожата, неинвазивни методи за изследване в дерматологията,нанотехнологии в медицината, алергични заболявания в дерматологията, образна диагностика, фармакология и биологични средства в дерматологията.

Д-р Развигор Дърленски има публикувани 29 научни статии в периодични издания на български и чуждестранни издателства и сдружения с голям импакт фактор. Участвал е с доклади и постерни презентации в над 30 научни форуми. Рецензент е към две престижни международни научни периодични издания - Dermatologic therapy и Skin pharmacology and physiology. Активно се включва в реализацията на много изследователски проекти, сред които най-значимите са: изследователски проект върху кожната иритация и свръхчувствителност - Charite, Germany, с грант от German Service of Academic Exchange - 2008 г.; изследователски проект към конкурс „Млад изследовател" на тема „Професионален алергичен контактен дерматит към козметични средства. Клинико-експериментални проучвания за ролята на прага на иритация при контактната свръхчувствителност" - 2007 г.; изследователски проект „Drug-induced psoriasis", МУ - София - 2003 г. - 2005 г.; изследователски проект в лабораторията по биохимия в Университета Autonoma, Мадрид - 2002 г. Доказателство за научния талант, голямото трудолюбие и постоянство на д-р Дърленски са спечелените от него престижни награди на Европейската академия по дерматология и венерология през 2008 г. и 2009 г., а така също и присъдените му стипендии на Британското дружество по педиатрична дерматология през 2007 г. и на AASIE FOUNDATION през 2005 г. Д-р Развигор Дърленски успешно съчетава натрупания професионален опит през годините в спешните отделения на МБАЛ „Добрич", университетската болница в Кайро, клиниката по дерматология и алергология в Мюнхен и университетската клиника по кожни и венерически заболявания към МУ - София с научната си дейност като член на Българското дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология и венерология, Европейската академия по алергология и клинична имунология, Международното дружество по фармакология и физиология на кожата, Европейското дружество по контактен дерматит и Съюза на учените в България.

Д-р Развигор Дърленски получава съвместната награда на Фондация „Еврика" и Висшата атестационна комисия при Министерския съвет за отличната защита на дисертационен труд на тема „Клинико-експериментални проучвания за ролята на епидермалната бариера при контактната свръхчувствителност и иритация на кожата", за което му е присъдена образователна и научна степен „Доктор".

Обектът на изследване в дисертацията е бариерната функция на кожата и нарушаването на целостта й при контактната иритация и свръхчувствителност на кожата. Натрупаните данни от клинико-експерименталните проучвания в Медицински университет - София и Института за дерматологични проучвания в Берлин послужиха като основа за създаване на експериментален модел на увреждане на епидермалната бариера при възрастни пациенти с атопична диатеза, но без активно заболяване в момента на изследването. За първи път в страната беше демонстрирана корелационна зависимост между стойностите на показателите, характеризиращи кожната бариера и прага на иритация, предизвикана от натриев лаурил сулфат. Д-р Дърленски успя да докаже, че компрометираната бариерна функция при еритемо-телангиектатична розацея е локален феномен, ограничен в областта на лицето, без генерализирана склонност към кожна хиперреактивност към действието на иритантни и контактни алергени. В дисертацията за първи път са представени данни за контактната свръхчувствителност и прага на иритация при индивиди със синдрома на чувствителната кожа, а така също и данни, описващи базисните характеристики на епидермалната бариера в различни анатомични зони при индивиди с положителни реакции към контактни алергени от Европейската стандартна серия. Съществен научно-теоретичен принос от гледна точка на оригиналност е доказаното посредством in vivo Раман конфокална микроспектроскопия директно количествено натрупване на натриев лаурил сулфат в епидермиса на атопици в ремисия и промяната на количеството на естествения овлажняващ фактор при многократно повтарящо се приложение на иританта. Разработеният дисертационен труд от д-р Дърленски допринесе за въвеждането в рутинно практическо приложение на тестът с 10 % млечна киселина за субективна кожна иритация, позволяващ лабораторно потвърждение на синдрома на чувствителната кожа. Внедри се в практиката и теста за определяне на прага на иритация при всички пациенти, при които се провежда епикутанно алергологично тестуване и се наложи включването на неинвазивните, биофизикални методи за изследване на бариерната кожна функция в диагностичния процес при някои дерматози.

ЗА МЛАД ИЗОБРЕТАТЕЛ - на Петър Любомиров Лозанов

Петър Лозанов е роден през 1974 г. в гр. София. Средното си образование завършва през 1993 г. в Националната гимназия по прецизна техника, София, специалност „лазерна техника". През 1999 г. завършва като магистър Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) в София с професионална квалификация инженер-химик. Разнообразната си професионална кариера започва още през 1997 г. като работник по ремонт и поддръжка в училището за деца с увреден слух „Проф. Дечо Денев", София. На следващата година успява успешно да съчетае следването си с производствена работа в катедрата по автоматизация на производството на ХТМУ. След завършване на висшето си образование до настоящия момент, Петър Лозанов работи последователно като: 1999 г. - работник в химичен цех за производство на перилни и почистващи препарати; 2000 г. - технически редактор във вестник „Български законник"; 2002 г. - ситопечатар в СД „Принтекс-АРТ"; 2004 г. - технолог-оператор на технологичен процес в „Българска Спиртоварна Компания"; 2005 г. - 2007 г. - брокер-оценител на недвижими имоти, като през 2006 г. завършва курсове за експерт-оценител на недвижими имоти и инвестиционни проекти; 2007 г. - 2009 г. - личен асистент към Дирекция „Социално подпомагане" - Красно село, София; месец октомври 2009 г. - м. април 2010 г. - охранител в „Спартак секюрити" АД. Към настоящия момент се занимава любителски с теоретична и практична астрономия. Добрите му възможности за адаптация към променящи се условия и приоритети са в основата и на творческата му работа с изобретения и иновации.

Наградата „Еврика" се присъжда на Петър Лозанов за изобретенията „Метод и устройство за ректификация при понижено налягане", регистрирано като патент и „Устройство за разбъркване и циркулация на нееднородни течности", регистрирано като полезен модел, на които той е единствен собственик. Методът и устройството за ректификация при понижено налягане намират приложение в химическата, хранително-вкусовата промишленост и други отрасли на промишлеността за разделяне на смеси (разтвори) или за повишаване на концентрацията на изходната смес (разтвор). Чрез изобретението се постига намаляване на енергопотреблението, поради липса на помпи за подаване на изходната смес и отвеждане на крайния продукт. Освен това вакуум помпата е с по-малка мощност, тъй като само поддържа постоянно намаленото налягане. В значителна степен се опростява конструкцията на устройството и се намаляват разходите. Второто изобретение на Петър Лозанов, което е регистрирано като полезен модел намира приложение в реакторната техника. Устройството за разбъркване и циркулация на нееднородни течности е внедрено в употреба и значително подобрява технологията за производство на спирт, като оптимизира процеса на ферментация и улеснява източването. Годишната финансова полза на фирмите, които го използват е от порядъка на 400 000 лв. В значителна степен е улеснена работата на обслужващия персонал, която е сведена само до включване и изключване на циркулационната помпа. Екологичният ефект от приложението на изобретението се изразява в значително намаляване на замърсяването на околната среда с гъста ферментирала утайка и премахване на огромния преразход на технологична вода, необходима за промиване на биореакторите и запушените тръби.

За отлично представяне в конкурса с почетен диплом се награждават: Станислав Николаев Гюров и Иво Николаев Николов.

ЗА МЛАД МЕНИДЖЪР - на Елена Христова Маринова

Елена Маринова е родена през 1977 година. Завършила е средното си образование в Първа английска гимназия - София. През 2000 г. се дипломира в СУ „Св. Кл. Охридски" като бакалавър по икономика, а през 2006 г. успешно завършва и магистратура по стратегическо управление. Пътят на Елена Маринова до президентския пост в българската софтуерна компания „Мусала Софт" започва в четвърти курс на следването й, когато с екип от десетина души в комбинация с жестока дисциплина и креативност успешно реализират аутсорсинг проекти за компании като HP, IBM и SAP. Към настоящия момент тя е президент и съдружник в Мусала Софт и е ангажирана с фирмената стратегия, поддържане имиджа на компанията, на вътрешно фирмения дух и култура, както и нейното позициониране на ИТ пазара на труда.

Ръководената от Елена Маринова компания е водеща в сферата на софтуерните услуги и е специализирана в изграждане на цялостни софтуерни решения, реинженеринг, интеграция на информационни системи и ИТ консултиране. Мусала Софт е с доказана репутация на надежден бизнес партньор благодарение на множеството си успешни проекти и доволни клиенти, сред които са както големи международни корпорации като DHL, EnBW, IBM, OMV, SAP, Siemens, VMware, така и големи, малки и средни предприятия от България, Западна Европа, САЩ и Близкия изток. В компанията работят на трудов договор 186 служители. Показателен за бързото й развитие е средногодишния ръст за последните 10 години на персонала с 40 %, на оборота със 72% и на печалбата с 80 %. През 2009 г. е реализиран оборот в размер на 8 015 000 лв., а през 2010 г. за над 9 000 000 лв. Мусала Софт заслужено се гордее с престижни сертификати и установените трайни технологични партньорства със: Software Quality Management System Certification OSO 9001:2008; ISO 27001:2005; Carability Maturity Model Integration (CMMI) - Maturity Level 3 (първа в България); IBM Premier Business Partner for Software (първа в България); Microsoft Gold Certified Partner; Oracle Gold Partner; TIBCO Consulting Partner; VMware Professional Solution Provider. Високият професионализъм на Елена Маринова, нейните умения и ръководни качества са в основата на спечелените от Мусала Софт престижни награди като: ИТ проект на годината на Computerworld; международната награда „ЕхсеИепсе in Software" на Европейския софтуерен институт; 1-ва награда за най-успешно използване на модерни технологии в бизнеса в категория „Финанси" на международните награди „Diskobolos";б-то място по оборот от експорт за целия ИКТ сектор и на 3-то място за софтуерните компании в България според класацията Топ 100 на IDG за 2009 г.

В своята обществена дейност Елена Маринова ръководи проекти, свързани с разпознаването на България като международно призната ИТ дестинация. Тя е вицепрезидент на Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/ за периода 2005 Г.-2009 г. и е активно ангажирана с дейности посветени на промотиране и подпомагане на развитието на българския бизнес климат и брандиране, ИТ образование, наука, иновации и развитие на младите таланти. Елена Маринова е почетен член на Европейския парламент на предприятията. Представлява Мусала Софт и е активен член на Българската асоциация на софтуерните компании, Българската асоциация за информационни технологии, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Г-жа Маринова е член на борда на Алумни Асоциацията на Стопански факултет на СУ „Св. Кл. Охридски" и член на Борда на Фондация „ФМИ Общество".

Един от основните приноси на Елена Маринова за развитието на бизнеса на Мусала Софт е създаването и поддържането на силен мениджърски тим. Бизнес партньорите й я представят като най-добрия екипен играч, умеещ да се вслушва в думите както на президенти, политици, посланици, бизнес лидери, така и на хората, които ръководи. В компанията на г-жа Маринова са внедрени добри практики за иновативен подход по отношение на развитието й. Създаден е специален R&D отдел от 20 специалисти, занимаващи се с научно-приложни изследвания съвместно с учени от академичните среди. Към настоящия момент пет от служителите на Мусала Софт подготвят докторантури. Създадена е и успешно функционира международна стажантска програма. През 2010 г. в Мусала Софт са стажували 23 младежи от България, Франция, Испания, Германия и Англия. Израз на социално-отговорното поведение на Елена Михайлова като мениджър, държащ на вътрешнофирмената култура на уважение и респект, дух на свобода, креативност и екипност е богатото портфолио на Мусала Софт от образователни и научни инициативи в полза на ИТ общността и академичните среди, включващо: портала Инфоман; конкурс по програмиране съвместно с PC Magazine България; Академия за ИТ Лидери; научно-приложни проекти, реализирани съвместно със СУ „Св. Кл. Охридски", ТУ - София и БАН; множество награди, стипендии, спонсорства на различни училищни и университетски прояви в областта на информационните технологии; модернизиране и поддръжка на зала „Мусала" във ФМИ на СУ.

Контрагентите и партньорите на Мусала Софт представят Елена Маринова като успешен млад мениджър, с разчупен мироглед и нюх, свързващо звено между ученическата скамейка и бизнеса, готова да инвестира в развитието на младите хора.

За оптично представяне в конкурса и за иновативност с почетен диплом се награждава Борис Колев - изълнителен директор на CSR Bulgaria и генерален директор на JTInternational.

ЗА МЛАД ФЕРМЕР - на Димитър Викторов Николов

Димитър Николов е роден през 1977 година. Той е с висше образование и над 8 годишен стаж. В сферата на растениевъдството и животновъдството е от 3 години, като в момента е студент в Аграрен университет - Пловдив, специалност „Мениджмънт на агробизнес организациите".

Успешната организация на цялостната земеделско-производствена дейност на стопанството, Димитър Николов осъществява чрез дейността на двете фирми, които представлява и управлява - „Агро Бизнес Груп 2003" ООД и „Милкком България" ООД. Производствената им база се намира в землището на град Раковски. Чрез първата фирма се реализират всички дейности и мероприятия в растениевъдното направление. Към настоящия момент се обработват около 16 000 декара, разположени на територията на град Раковски и селата Калековец, Стряма, Златосел. Земите са както собствени, така и наети под дългосрочна аренда. Добиваните култури са пшеница, царевица, ечемик, тритикале и грах. Намеренията са в най-скоро време да започне и обработка на землищата в селата Динк, Крислово и Желязно. Фирмата разполага с цялата необходима техника, нужна от първоначалните обработки до събирането на реколтата, както и почистването, селектирането и обработката на зърното. Само за 2010 г. инвестициите в обновяването и допълването на машинния парк на дружеството възлизат на 1 663 476 лв. Голяма част от техниката е нова и е закупена от генералните вносители на съответната марка, а друга част е закупена и е внос от европейски страни. За закупуване на земеделска земя са инвестирани 112 000 лв., а в торове за есенните обработки са инвестирани 110 000 лв. Димитър Николов се гордее с изградената стопанска, складова и производствена база с площ от над 25 000 кв.м., оборудвана с нужните технически съоръжения, част от която са ремонтна база и работилница за селскостопанската техника, хангар със застроена площ от 480 кв.м. и 3 силажни ями с различен капацитет с вместимост от 8 000 до 10 000 тона. Към дружеството на постоянен договор целогодишно са ангажирани 16 човека. Димитър Николов се стреми постоянно да повишава конкурентноспособността на дружеството си спрямо утвърдени на пазара фирми и кооперации чрез: умело ръководство и финансова дисциплина; използване на висококачествени семена, торове и препарати; производство на висококачествена продукция, отговаряща на Европейските стандарти; съвременни технологии, прилагани при отглеждането на културите; инвестиции във високопроизводствена, модерна и иновативна селскостопанска техника; лоялно отношение, както към търговските партньори, така и към собствениците на арендованата земя и персонала, ангажиран в дейността на дружеството. Единствен потребител на произведената земеделска продукция е другото дружество, управлявано от Димитър Николов. В двата животновъдни обекта 1-ва категория на „Милкком България" ООД се отглеждат 962 броя елитни животни, порода Черношарено говедо, внесени от Франция, Чехия и Холандия. Всички животни притежават съответните документи и паспорти, доказващи произход и качества. В дружеството на постоянен трудов договор са ангажирани 40 работници и служители, в това число двама ветеринарни лекари и един ветеринарен техник. Очакванията са през първите три месеца на 2011 г. стадото да се увеличи с около 400 броя телета, собствено производство. Произведеното мляко е с отлично качество и се ползва от „Полидей" ООД, Карлово за изработването на продукти с марката „Домлян". В началото на 2011 г. стартира изграждането на нова ферма с капацитет от 1 200 броя дойни животни, с площ от 94 000 кв.м. в землището на гр. Раковски. Тя ще отговаря на най-съвременните условия и ще е оборудвана с най-модерните технологии в този бранш. Предвидената инвестиция е на стойност над 4 000 000 евро.

Заложената от Димитър Николов стратегия за развитие на стопанството му, подплатена от натрупаният практически опит и желанието му за модернизация и подобряване на цялостната дейност чрез намаляване на разходите за производство, повишаване на качеството на продуктите и подобряване на работната среда ще намерят реално практическо приложение в близките две години с изграждането на цех за производство на фуражи и собствена мандра с цел затваряне на цикъла на производство и създаването на краен продукт, предлагащ отлично качество, истински вкус и достъпна цена.

Comments

Влез, за да коментираш.