Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Пътувайте в чужбина, учете и се върнете!”

   
„Пътувайте в чужбина, учете и се върнете!”

Още с влизането си в Зала 1 в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” Н. Пр. Стефано Бенацо започна своя „урок” по дипломация. Посланикът на Италия седна сред студентите – не за да им покаже предимствата на дипломатическата кариера, а за да им предаде опита си, който – изрично подчерта – е различен за всяка точка по света.

Баща му също е бил дипломат, но по думите на Н. Пр. Стефано Бенацо – не е повлиял върху решението на сина си, което младият Стефано взима още на 15 години. Завършва университета едва на 21 години и тъй като се чувства не достатъчно зрял, за да постави началото на своята кариера – предпочита да трупа опит като журналист.

Н. Пр. Стефано Бенацо не е посещавал България преди да бъде назначен като посланик, но имал задълбочени познания върху проблемите на Балканите, а също така и не малък опит със страни от бившия Съветски съюз. Въпреки това е прочел 35 книги, за да се запознае с актуалната обстановка в страната. За опита в събирането на информация и любопитствата си споделя, че в изучаването на историята на България – установил, че не знае почти нищо за Османската империя и започнал да чете за Османската империя. В последствие разбрал, че не знае почти нищо и за Византия – следователно се запознал отблизо и с византийската история. За него България не е влязла в Европа на 1 януари 2007. България винаги е принадлежала на Европа – това е страната, която 13-14 века е запазила своето име. Припомня ни, че онова което малко хора знаят е, че преди войната държавите от Източна Европа са били много по-развити и италианските граждани са идвали да работят в България, а днес колелото на историята се завърта.

Пред студентите от Софийския университет се разкрива една пълна картина на работата на дипломата – от една страна ежедневната работа, срещите с хора, следенето на медийната реалност, докладите за случващото се в страната. От друга страна – желанието да подобриш нещата, да въведеш иновации, да излезеш отвъд конвенционалните си задължения. Н. Пр. Стефано Бенацо поставя акцент върху интересите, които е имал извън кариерата си на дипломат и как те му помагат в професията. Така например една негова непрофесионална среща със скулптора Георги Чапкънов се превръща в проект за статуя на Гарибалди, който ще бъде осъществен това лято.

За връзките между Италия и България Н.Пр. Стефано Бенацо споделя, че и двете държави имат проблеми с мафията и корупцията и могат да работят заедно за преодоляването им. Завършва лекцията с призива: „Go abroad, study and then – come back!”. Студентите проявиха любопитства в сферата на италианските инвестиции в България и това как се влияят от финансовата криза. На въпроса на италиански студент относно малкия брой италиански учители в България, които да отговорят адекватно на интереса към италианската култура и език у нас – посланикът отговори, че финансовите министри във всяка една държава са едни и същи и отговорът им обикновено е "Не!". Той самият се е насочил за съдействие към частния сектор.

Stefano Benaco 2

Коментари

Влез, за да коментираш.