Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Първи сблъсъци на тежки йони на CMS

   
Първи сблъсъци на тежки йони на CMS

На 8 ноември, в 11:20:56 часа, контролният център на LHC декларира сблъскване на стабилни снопове от тежки йони.

Експериментът CMS, провеждащ изследвания на Големия адронен колайдер (LHC) в ЦЕРН, регистрира и записа за първи път сблъсъци на оловни ядра с енергия 2.76 TeV на нуклонна двойка, като по този начин стартира своята програма за изследване на взаимодействия на тежки йони. Физиците очакват изобилие от нови резултати и наблюдение на нови явления от тези сблъсъци, чиято енергия е 14 пъти по-голяма от достигната досега максимална енергия на ускорителя Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC, Brookhaven, USA).

На 8 ноември, в 11:20:56 ч., контролният център на LHC декларира сблъскване на стабилни снопове от тежки йони. CMS незабавно детектира първите сблъсъци, всеки от които произведе хиляди частици, чиито треактории бяха реконструирани със силициевите детектори на CMS, а енергията им бе измерена в калориметричната система на детектора. Секунди по-късно данните бяха анализирани и бяха създадени първите изображения на тези събития.

„Ние сме много развълнувани да видим първите сблъсъци на тежки йони в детектора CMS. Данните ще ни позволят да изследваме горещата материя при много по-високи температури от когато и да било досега“ каза оперативният мениджър по набор на данни с тежки йони на CMS Болек Вислоуч. „Аз съм много щастлив за докторантите и физиците, които работиха толкова много, за да подготвят CMS за сблъсъците на тежки йони и със сигурност ще извлекат полза от богатството на очакваната физиката“.

Физици от Софийския Университет „Св. Климент Охридски” и ИЯИЯЕ на БАН участват в изграждането и експлоатацията на детектора CMS и имат съществен принос за неговата успешна работа. Новите резултати са получени с тяхното значимо участие. Работа им е финансирана от МОНМ с договор Д01-757/20.12.2008 (ръководители доц. Леандър Литов (СУ) и ст.н.с. Владимир Генчев (ИЯИЯЕ).

Коментари

Влез, за да коментираш.