Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Първа творческа среща с млади испански поети в България

   
Първа творческа среща с млади испански поети в България

Посолството на Испания в България и Катедрата по испанистика и португалистика на СУ „Св. Климент Охридски” Ви канят на Първата творческа среща с млади испански поети в България.

Срещата ще се състои днес в 18:00 часа в Културния център на Софийски университет.
Разговорът ще води испанският поет Хуан Антонио Берниер, лектор към Катедрата по Испанистика и португалистика. Ще има консекутивен превод. Стихотворенията ще си четат в оригинал, а преводът им ще се прожектира на PowerPoint.

След издаването на La inteligencia y el hacha (Мадрид, 2010), критикът Луис Антонио де Вильена установява, че в Испания съществува ново поколение поети, което той нарича „Поколението на 2000”. Тези творци, родени през 70-те и 80-те години на миналия век, започват да публикуват основните си произведения през първото десетилетие на XXI век. Друг критик и поет, Хуан Карлос Рече, в скорошната си антология-изследване Para los años 10 (Монтевидео, 2011), посочва, че една от основните им отличителни черти е желанието им да се впишат в традиция, която не е само испанска, а е присъща на испано-говорящия свят и даже е универсална.

Рафаел Еспехо, Хуан Андрес Гарсия Роман и Марта Мерино са изтъкнати членове на това ново поколение испански поети. На творческата среща ще имаме възможност да слушаме, да се наслаждаваме и да разговаряме с поетите, и чрез срещата с тях ще придобием по-ясна представа за възможните пътища, по които ще продължи испанската поезия на настоящето и на бъдещето.

Коментари

Влез, за да коментираш.