Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Отчет на Студентски съвет за академичната 2009-2010 година

   
Отчет на Студентски съвет за академичната 2009-2010 година

Студентски съвет на СУ „Св. Климент Охридски” представя своя отчет за дейност за изминалата академична година.

Чрез него искаме да Ви запознаем с всички неща, които свършихме за тази една година, с всички проекти, които бяхме одобрили на Студентски изпълнителен съвет и с всички инициативи, които органзирахме.

Надяваме се и тази година студентите с креативни идеи да търсят помощ от Студентски съвет, защото той е Вашият партньор в Университета

Студентски съвет става все по-прозрачен за студентите

След като измина първата година на Студентски съвет – мандат 2009-2011, настъпи и време за равносметка. През цялата академична година Студентски съвет на СУ „Св. Климент Охридски” се стремеше да върне доверието в себе си. Организираха се множество инициативи – срещи-дискусии, семинари, научни конкурси и спортни събития.

Най-значимите събития, които реализирахме са:

- Прожекция на филма „Един народ сме”

- Студентски съвет се включи в Световния ден на поезията

- Среща-дискусия „Предимствата на езиковите сертификати”

- Студентски съвет на среща със студентите

- Подпомагахме акцията на НЦТХ – „Бъди силен, дари кръв!”

- Футболен турнир 2010

- Конкурс за студентски преводи

- Среща-дискусия „По-близкият Изток”

- Публична лекция на френския посланик

- Пролетно почистване на Студентски град

- Среща-дискусия с писателя Георги Господинов

- Турнир по шах 2010

Комисиите към Съвета работеха постоянно, за да могат да се осъществят тези наши и Ваши идеи.

Ръководните лица от Студентски съвет изказваха позицията на студентската общност по наболелите проблеми, както в обществото, така и в Университета.

Студентски съвет проведе успешно конкурс за избор на нови членове на Комисията по настаняване в студентските общежития.

Също така за втора поредна година Комисията по европейските стипендии и награди на СУ „Св. Климент Охридски” се състои в по-голямата си част от представители на Студентски съвет, които се занимават с оперативната дейност по разглеждането, верифицирането и проверяването на молбите. Отговаряхме и на горещия мейл създаден специално за въпроси относно европейските стипендии и награди.

Също така имаме и петима представители в Комисията по стипендии на Университета. В нея разглеждаме молбите с коефициенти, молбите за еднократни помощи, съгласуваме с останалите членове автоматичната класация за държавни стипендии, а по закон Студентски съвет е длъжен да дава предложение за размера и броя на отпуснатите държавни стипендии всеки семестър. Можем да се похвалим, че благодарение на нашите представители, миналата академична година за първи път се качи онлайн цялата класация за държавни стипендии.

На няколко пъти Студентски съвет на СУ „Св. Климент Охридски” изразяваше своето становище в отворени писма, декларации и официални позиции.

През цялата година постъпваха студентски проекти в Студентски съвет, които бяха разглеждани на Студентски изпълнителни съвети /СИС/. Повечето от тях сме одобрявали и подпомагали по всякакъв начин. Това може да значи само едно, че студентската активност в Алма Матер, малко по малко се активизира – отново. Изготвихме и регистър на проектите, който през 2010/2011 учебна година ще се обновява след всеки СИС. Него може да видите – ТУК.

Ще ни упрекнат, че и доста неща не сме направили или че не сме реагирали на всичко. Всички ние мислим трезво и знаем, докъде ни се простират възможностите и преценяваме позициите си. Всичко, което зависи от нас, а може да се направи ще се стремим да го осъществяваме.

През новата академична година Студентски съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” ще бъде все по-активен и деен в изявите си за всяко нещо. Замислили сме доста интересни и провокативни неща за колегите ни. Именно затова ще продължаваме да работим за благото на всички ни.

Коментари

Влез, за да коментираш.