Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Обективността в журналистиката и в романа "Божията формула"

   
Обективността в журналистиката и в романа "Божията формула"

На 22 март 2010 г. в България пристига топрепортерът на Португалия и най-продаваният съвременен португалски автор – Жозе Родригеш душ Сантуш. Поводът за гостуването му в нашата страна е официалната премиерата на книгата му „Божията формула” - трилър, засягащ проблема за иранската ядрена криза и предлагащ научни доказателства за съществуването на Бог.

На 23 март от 16:30 часа в Зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация, преди официалната премиера на книгата си, авторът ще бъде гост на студентите от „Факултета по журналистика и масова комуникация” на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Той ще изнесе лекция на тема „Обективността в журналистиката и в романа Божията формула”.

Жозе Родригеш душ Сантуш е роден през 1964 г. в Мозамбик, живял е в Макао, Китай. На седемнайсетгодишна възраст Жозе Родригеш вече работи като репортер в местното радио. Сантуш завършва журналистика в Лисабон и заминава за Лондон, където постъпва на работа в Би Би Си. Няколко години по-късно амбициозният репортер чете късните новини в Португалската национална телевизия и преподава журналистика в Нов лисабонски университет. Станал свидетел на ужаса на войната още като дете, той прави изключителни репортажи за военните конфликти в различни горещи точки по света: Южна Африка, Ирак, Израел, Палестина, Босна и Херцеговина, Сърбия, Грузия. За работата си Сантуш получава редица престижни международни награди.

Дълго време топрепортерът на Португалия съвместява ангажиментите си като директор на новините на Португалската национална телевизия и сътрудник на Си Ен Ен.

Сантуш започва да пише романи съвсем случайно. Негов познат го моли да напише разказ за списание. Така се ражда първият роман на Сантуш – „Островът на тъмнината”, който се радва на добър прием в Португалия. Големият успех обаче идва с написването на третата му книга – „Кодекс 632”. Историята проследява проучванията на главния герой – симпатичния професор Томаш Нороня, относно истинската самоличност на великия мореплавател Христофор Колумб. Романът достига нечувани до този момент продажби в Португалия и превзема класациите в Испания и Бразилия. Книгата е издадена в САЩ и редица европейски страни. От октомври 2009 г. „Кодекс 632” е познат и на българските читатели. Романът предизвика огромен читателски интерес и у нас. Със следващите си романи, сред които е и „Божията формула”, Жозе Родригеш се утвърждава като автор, който обича да изненадва читателите с интересни и актуални теми.

Сравненията с Умберто Еко ме ласкаят, а тези с Дан Браун – не.

Премиерата на книгата му „Божията формула” ще се състои на 23 март от 18, 30 часа в книжарница „Хеликон – Витоша”, бул. „Патриарх Евтимий” № 68, където авторът ще бъде на разположение на медиите и почитателите си за въпроси.

Коментари

Влез, за да коментираш.