Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Нови източници за изследване на „Възродителния процес”

   
Нови източници за изследване на „Възродителния процес”

Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” организира научна конференция на тема „Нови източници за изследване на „Възродителния процес”.

Събитието ще се проведе на 6 ноември от 10:00 часа в Конферентната зала на Ректората.

Из Уикипедия:

„Възродителен процес“ е популярното название на системата от опити за асимилация на мюсюлманите в България (роми, турци, помаци и татари) от останалото българското население. Процесът започва в началото на 70-те и продължава до края на 80-те години на 20 век. Мерките за прокарване на тази политика се състоят в принудителна смяна на арабско-турските имена с български, забрана за използване на родния език от представителите на тези групи, насилствено ограничаване на техните традиционни обичаи и ритуали и изповядването на тяхната религия.

Процесът представлява отнемане от страна на държавата на основни човешки права като правото на самоопределение и свободата на вероизповеданието. Понятието „възродителен процес“ е наложено от партийната върхушка (и по-конкретно кръга около Людмила Живкова) и за пръв път се използва на среща на Политбюро на ЦК на БКП на 18 януари 1985 г. като общо название на тези асимилационни политики. То се корени в официалната доктрина, че всички български турци са насилствено ислямизирани по време на Османската империя и "във вените им тече българска кръв".

Конкретните мерки по осъществяването на тази политика, освен насилствената смяна на имената, включват и серия забрани и ограничения, засягащи основни права. Забранява се употребата на турски език. Ограничава се още по-драстично практикуването на исляма и посещението на джамии. Традиционните мюсюлмански погребални ритуали са заменени със "социалистически". Стриктно се прилага забраната за обрязването на мюсюлманските момчета. Забранява се носенето на традиционното облекло на представителите на мюсюлманската общност, особено на шалвари от жените.

Коментари

Влез, за да коментираш.