Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Ние решаваме!” е може би най-тежката страна от членството

   
„Ние решаваме!” е може би най-тежката страна от членството

В рамките на едночасова лекция Юлиана Николова - секретар на Съвета за управление на средствата от ЕС, опита да даде отговор на въпросите – „Успяваме ли да узряваме в членството?”, „Кои пари са пуснати и кои - не?”, „Как ще върнем разочарованите?”.

Зала 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се оказа с недостатъчен капацитет – да събере студентите, дошли на дискусионната среща на тема „Структурните фондове на ЕС". Специален гост беше ръководителят на звеното за България в Генерална дирекция „Регионална политика“ на Европейската комисия - Реналдо Мандметс.

Един от признаците, че България все още не е узряла в политиката си като част от Европейския съюз е, че в много ситуации се държи към Европейската комисия като към ментор, а не като с партньор – отбелязва г-жа Николова. Според нея своеобразния призив за активност на българските институции и общественост „Ние решаваме!” е може би най-тежката страна от членството.

Основната задача в усвояването на европейските средства е правенето на оценка на риска за всяка оперативна програма - по този начин ще има по-голям контрол върху рисковите проекти, а процедурата за останалите ще бъде олекотена – в настоящия момент има случаи в които са необходими до 46 подписа за един проект. Г-жа Юлиана Николова смята, че се нуждаем и от повече доверие в институциите, но не на принципа „Вервайте ми”, а в следствие на строг граждански контрол. На въпроса не е ли недостатъчна прозрачността на институциите и не затруднява ли този контрол – тя отговори, че смята именно обратното – на сайтовете е качена твърде много информация и по този начин гражданите трудно се ориентират и намират онова, което са търсили в началото. По-важно е да си отговорим на въпроса – „Как се случи така, че гражданите вече не се интересуват?”

За наскоро излязлата в медиите информация, че България ще бъде глобена с 20 млн. евро – г-жа Николова разказва една приказка за недалечната 2007 г., в която „Имало едно време – един проект за създаване на кадастър на земеделските земи” и тъй като системата не работи България ще трябва да върне парите от бюджета и в последствие да си ги търси от хората. Тази история не е прецедент за Европейския съюз – през 2003 г. в подобна ситуация изпада и Италия.

Един от въпросите не малко затрудни секретаря на Съвета за управление на средствата от ЕС, г-жа Ингрид Шикова, ръководител на катедра „Европеистика" на Софийски университет „Св. Климент Охридски" го формулира кратко и ясно - „Как ще върнем разочарованите?”. Г-жа Юлиана Николова проследи генезиса на проблема и даде своите предложения за решението му – опростяване на процедурата и единна форма за кандидатстване.

 

 

 

Коментари

Влез, за да коментираш.