Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Ние - хората от нашето поколение, сме генно-модифицирани същества"

   
"Ние - хората от нашето поколение, сме генно-модифицирани същества"

Преподаватели, колеги, приятели и родители на студентите от випуск 2009 на Биологически факултет се събраха в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” за тържественото връчване на дипломите за образователно-квалификационна степен "Бакалавър" и "Магистър".

Доц. д-р Божидар Галуцов – декан на Биологически факултет, поздрави студентите за дипломирането им и обобщи на кратко проблемите, с които именно те ще трябва да се справят – запазването на биоразнообразието, изчезващите видове, разкриването на произхода на заболяванията и тяхното лечение, удължаването на човешкия живот. Той изрази своята увереност за готовността им да се справят с тези предизвикателства - тяхната теоретична и практическа подготовка и компетентност не отстъпва на тази на колегите от Западна Европа, защото възпитаници на Биологически факултет работят и преподават в множество престижни европейски университети и лаборатории.

“Ние - хората от нашето поколение, сме генно-модифицирани същества” – напомни проф. дин Иван Илчев, ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, връщайки се назад във времето и използването на дихлоро-дифенил-трихлороетана, изразявайки надежда, че за бъдещите поколения това няма да бъде валидно и в пряк, и в преносен смисъл. Той направи своеобразна кореспонденция с речта на доц. д-р Божидар Галуцов и пожела на студентите да се гордеят не с това, че са завършили най-стария университет в България, а най-динамичния, защото „не бива народите да имат родствената гордост на картофите”.

Първенец на Випуск 2009 на Биологически факултет е Марина Огнянова, която изрази от името на целия випуск благодарността към преподавателите, защото най-важното не се крие в книгите, а в това, че са ги научили да използват интуицията си, сами да търсят решенията на проблемите и че няма от какво да се страхуват, и се обърна към колегите си с думите „От тук нататък решенията са в нашите ръце!”

Коментари

Влез, за да коментираш.