Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Математика и Теология в Софийски университет "Св. Климент Охридски"

   
Математика и Теология в Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Снимка: http://i.actualno.com

С изпити по Математика и Теология кандидат студентите ще проверят знанията си и ще изпитат късмета си в амбицията да станат част от първото българско висше училище, което в момента е най-големият и модерен учебен научноизследователски център в България.

С тези изпити, от своя страна, Софийски университет "Св. Климент Охридски" поставя началото на Първата изпитна сесия от кандидатстудентската кампания, с която започва една дългоочаквана реформа в българското образование - олекотяване на приема паралелно с увеличаване на критериите за получаване на диплома за висше образование.

Изпитът по Математика, който ще се проведе на 31.01.2010 г. от 09:00, е писмен и се състои в решаване на десет задачи. При решаването на задачите се използват знания от различни теми на училищната програма по математика. Всеки кандидат-студент трябва да се стреми да изложи решенията на задачите от изпита пълно, кратко и ясно, като се използва въведената в училище математическа символика. Необходимо е решението на всяка задача да съдържа кратки обосновки и обяснения за означенията и въз основа на кои теореми, аксиоми или определения са извършени съответните доказателства, пресмятания, построения и изводи. Решаването на задачите не предполага използването на помощни изчислителни средства.
Кандидат-студентите номерират задължително поотделно беловата и черновата. Писмената работа се оценява по решенията, изложени в беловата и по изключение в черновата, ако кандидат-студентът изрично е посочил мястото им там.
Възможно е някой задачи на конкурсната тема да допускат няколко начина на решения. Различните начини за решаване се оценяват еднакво. Освен това, ако на писмения изпит кандидат-студентът реши дадена задача по повече от един начин, зачита се само един от тях.
При провеждането на изпита се допуска използването на химикалки (пишещи синьо), черен молив, линийка, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава ползването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри.
Единственото разрешено помагало по време на изпита е Справочник по математика за кандидат-студенти, издаден от Факултета по математика и информатика на Софийски университет "Св. Климент Охридски" не по-рано от 2007 г. (с червена корица).
Време за провеждане на изпита 5 часа.

Устният изпит по Теология, който ще се проведе на 31.01.2010 г. от 11:00, е върху предварително обявени теми:
1. Сътворението
2. Моисей и Синайското законодателство
3. Благовещение Богородично
4. Рождество Христово
5. Кръстната смърт, възкресението и възнесението на Иисус Христос
6. Християнската любов
7. Православният храм
8. Молитвата
9. Християнски празници
10. Български светци (св. св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски, св. Йоан Рилски, св. Патриарх Евтимий)
Молитвата: "Отче наш" (на български език)

Критерии за оценяване:
- степента на познаване на проблематиката;
- умението да се представя аналитично съдържанието на определен въпрос;
- участието на личния опит при формулиране на теоретичния отговор.
Литература:
Библия, Синодално издание
Христоматия с изворови текстове за писмен кандидатстудентски изпит по Теология. С., 2006.
Пътят на човека към Бога. С., 2005.
Епископ Николай и архимандрит Серафим. Нашата вяра. С., 1968-1991.
Жития на българските светци, Славянобългарски манастир "Св. Вмчк Георги Зограф", Света гора, Атон, 2002.

Коментари

Влез, за да коментираш.