Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Лекция на Илияна Йотова "Актуални проблеми на регионалната политика на ЕС"

   
Лекция на Илияна Йотова "Актуални проблеми на регионалната политика на ЕС"

Депутатът в Европейския парламент Илияна Йотова изнесе лекция пред студенти от магистърските програми Регионално развитие и регионално управление и Управление на човешките ресурси в СУ "Климент Охридски".

Темата на лекцията беше: "Актуални проблеми на регионалната политика на ЕС". Евродепутатът представи подробно структурата и правомощията на Европейския парламент, както и неговото място сред останалите европейски институции и запозна присъстващите със спецификите и приоритетите в дейността си като евродепутат.

"Повече растеж и работни места за всички региони и градове в Европа" – това е едно от основните послания на общата политика на ЕС, което сподели Илияна Йотова пред студентите. "Европейската регионална политика е необходима, защото въвежда в действие солидарността между народите на Европа и същевременно засилва конкурентоспособността на ЕС в световен мащаб. Всъщност, тя е основната политика, залегнала изобщо в идеята за създаване на европейската общност – постигане на икономическо и социално сближаване чрез разпределяне на ползите от общия пазар възможно най-равномерно по територията на съюза".

Студентите попитаха депутата за предстоящото членство на Турция в Европейският съюз, отношенията на България с Русия, преговорите по присъединяването на България към Шенген, приоритетите в енергетиката, новият състав на Европейската комисия и др. актуални въпроси.