Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Курс от семинари по творческо писане за телевизия във Факултета по журналистика на СУ

   
Курс от семинари по творческо писане за телевизия във Факултета по журналистика на СУ

Курс по сценарно писане за телевизия под мотото „Как пишем за ТВ” ще тече през месеците май и юни във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийски университет.

Организатори на творческото мероприятие са студенти от Висшето учебно заведение и Сдружението на българските телевизионни сценаристи (СБТС). От трети май в девет поредни седмици (всеки вторник) в зала 13 на журналистическия факултет ще се провеждат семинари с продължителност два академични часа, като началото ще е в 19.00 часа. Гост-лектори ще са утвърдени автори на телевизионни програми, спечелили висок рейтинг и популярност сред българската публика. В групата на преподавателите личат имената на Иво Сиромахов, Теодора Василева, Дими Стоянович, Мони Шварц, Емил Йотовски и Георги Неделчев. Става дума за сценаристите на най-гледаните родни телевизионни продукти – сериалите „Стъклен дом” и „Под прикритие”, „Шоуто на Слави”, „Господари на ефира”, „Пълна лудница” и др. С лекцията на Емил Андреев пък ще се разшири тематичната насоченост на курса – от телевизията към киното – тъй като последният е автор на книгата „Стъклената река” и на сценария за едноименния филм.

Първият семинар на 3 май ще бъде воден от Калин Терзийски, чийто роман „Алкохол” се превърна в литературно събитие на миналата година. В битността си на телевизионен сценарист с дългогодишен опит („Пълна лудница”, „Каналето”, „Шаш”, „Студио Хъ”, „Ку-Ку Презареждане и др.) Терзийски ще открие серията от семинари с темата за проблемите и успехите на сценарното писане в България. В следващите издания на курса са предвидени още теми като „Писане на скеч”, „Специфики на пародията”, „Смехът в смешните предавания” и „Правила на брейнсторминга”. В края на курса ще се проведе и уъркшоп по брейнсторминг с участието на няколко от лекторите и присъстващите студенти.

Генералната идея, заложена в курса, е споделянето на опит и активната интеракция между лектор и студенти. От едната страна са доказано способни професионалисти, автори на най-гледаните телевизионни единици у нас, а от другата – млади хора, които имат възможността да се докоснат непосредствено до сценарната работа и да получат практически знания и умения.

Събитието е отворено за студенти от всички ВУЗ-ове, като входът за един семинар е пет лева. Присъствалите на седем или повече занятия ще получат специален сертификат от СБТС за завършен курс по творческо писане за телевизия.

Гост-лектори:

03.05.2011 г. Калин Терзийски – един от създателите на Пълна лудница, сценарист на Каналето, Шаш, Досиетата Хъ, „Ку-Ку Презареждане” – За проблемите и успехите на сценарното писане в България

10.05.2011 г. Дими Стоянович – Главен сценарист на Господари на ефира и на Голямото четене. Създаването на екип, създаващ забавно предаване. Ръководство на сценарния екип.

17.05.2011 г. Емил Андреев – водещ български писател, създател на сценария на филма Стъклената река – За трансформацията на литературен текст в сценарий.

31.05.2011 Теодора Василева – сценарист на Стъклен дом и „Под прикритие” – За създаването на съвременния български сериал

07.06.2011 г. Емил Йотовски – един от създателите на Пълна лудница, работил за Каналето, Шаш, Хъшове и други, автор на книгите НароЧни приказки, Секретни приказки. – Писане на скеч с използване на фолклора и приказките. Пародията.

14.06.2011 г. Мони Шварц – сценарист на Господари на ефира – един от най-старите и опитни сценаристи от епохата на комерсиалните телевизии в България – Смеха в Смешните предавания.

21.06.2011 г. Иво Сиромахов – журналист, писател и главен сценарист на шоуто на Слави. – За Уанменшоу.

28.06.2011 г. Георги Неделчев – създател на предаването Квартал, рекламист, специалист по маркетинг – За Брейнсторминга

05.07.2011 г. – Георги Неделчев, Калин Терзийски - Уъркшоп – Практическо упражнение по Брейнсторминг. Завършване и разбор на курса от семинари.

Коментари

Влез, за да коментираш.