Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Корейският посланик Чън Би-Хо дари 20 традиционни носии на студенти от Софийския университет

   
Корейският посланик Чън Би-Хо дари 20 традиционни носии на студенти от Софийския университет

Посланикът на Република Корея д-р Чън Би-Хо безвъзмездно предостави 20 традиционни корейски костюма на студентите специалност „Кореистика” от Факултета по класически и нови филологии към Софийски университет „Св. Климент Охридски”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Връчването на дарението се състоя в Министерство на културата. Заместник-министърът на културата Тодор Чобанов, по покана на посланика облече ханпок – мъжка корейска дреха. „Имаме духовна близост с Република Корея. Това се дължи на факта, че в дълбока древност сме били по-близо. Преди 2000 години прадедите ни, които са живели в Централна Азия, са били близки до корейската култура, която още тогава е била забележителна по своите характеристики”, каза заместник-министър Чобанов. Той допълни, че мечът на Хан Кубрат е изработен в корейски стил. „Това е забележителен паметник, който показва, че българите са имали източен вкус и контакти със страни като Корея”, каза Чобанов.
Проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури към СУ, благодари на посланика за ценния подарък и обеща скоро да го покани на концерт на студентите кореисти, облечени с подарените костюми.
Посланикът каза, че с това дарение връща жеста на министъра на културата Вежди Рашидов, който миналата година е подарил български носии на студентите в Корея. Посланикът припомни, че в корейско гробище е отрит меч с елементи от тракийското изкуство и по думите му това било свидетелство, че тракийската цивилизация е оказала влияние върху Корея.
Красимира ГЕОРГИЕВА, Информационна агенция "Фокус"

Коментари

Влез, за да коментираш.