Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Какъв да стана? С какво да се захвана?

   
Какъв да стана? С какво да се захвана?

Какво и къде работят дипломираните по социология от Софийски университет „Св. Климент Охридски” след 1989 година? Този въпрос провокира екип от преподаватели, докторанти и студенти да проведат социологическо изследване, резултатите от което са представени в книгата.

„Онова, което открихме ни развълнува много повече от началния въпрос. Него искаме да споделим с онези, които се интересуват по-общо от социология или пък с тези, за които срещата с тази наука и университетска специалност се е превърнала в елемент от биографията им.

Социологията, любимка на политиката и на политиците както преди, така и след 1989 година не се радва на един и същи кандидатстудентски интерес, нито пък на един и същ обществен престиж. Кой, как и защо избира тази специалност? Кое е по-малкото зло – да те приемат в специалност, която си посочил наслуки, или да не станеш студент?

Дипломата по социология не означава че си социолог, нито пък че ще работиш като такъв. Проблем ли е това или перспектива за реализация?

Образованието по социология, имащо свои солидно аргументирани традиции, сякаш се движи по-бавно и по път различен от този на професионалните светове, където са заети дипломираните по социология. Как и защо това е проблем и за образованието и за бизнеса?

Задължително ли е да се работи и страхуват ли се дипломираните от труда? Какви са формите на протест, които някои дипломирани по социология практикуват, за да се противопоставят на масовата идеология за кариера и реализация?

15 Ноември, Понеделник от 18.30 часа,

Kонферентна зала

Коментари

Влез, за да коментираш.