Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Историческа лекция в Аулата на Софийски университет

   
Историческа лекция в Аулата на Софийски университет

Снимка: Владислав Господинов

Софийски университет „Св. Климент Охридски” е сред 10-те университета в света, които са домакини на Главния секретар на ООН.

Историческата лекция Бан Ки Мун започна с цитат на Апостола, акцентирайки върху ценностите, които Левски проповядва преди повече от 140 години. Генералният секретар на ООН показа задълбочени знания в българската история и открои спасяването на българските евреи и културната толерантност като факт, с който трябва да се гордеем.

Темата на лекцията „Светът: следващите 20 години” беше разделена на няколко акцента, като най-актуален беше въпросът за ядрената безопасност. През септември Бан Ки Мун свиква среща на върха по въпросите за ядрената сигурност. Очакванията му са свързани с постепенно митологизиране на тезата, че ядрените оръжия са гарант за сигурност и преразглеждане на стандартите за ядрена сигурност от страна на националните правителства. Генералният секретар подчерта нуждата от актуален анализ на ползите и отрицателните страни на ядрената енергия и напомни опасността от това ядрени технологии да попаднат в ръцете на терористи.

Сред другите приоритети, които трябва да си поставим през следващите 20 години Бан Ки Мун вижда един по-проспериращ свят, без крайна бедност, по-чист, зелен и устойчив.

Очаквайте повече снимки от посещението на Бан Ки Мун в Софийски университет в рубриката „Събития през обектива”, сред тях можете да видите препълнената аудитория, официалните гости и срещата между Генералния секретар на ООН и Ректора на Софийски университет – проф дин Иван Илчев.