Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Илка Зафирова с „Дневникът на Шърли Голдфарб”

   
Илка Зафирова с „Дневникът на Шърли Голдфарб”

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” представя Илка Зафирова с „Дневникът на Шърли Голдфарб”.

Илка Зафирова гостува на Софийски университет по покана на Културния център. Актрисата, известна с ролите си в киното („Вълчицата “ на Рангел Вълчанов, „Бялата стая “ на Методи Андонов, „Дами канят “, „Вампири, таласъми “ и „Бяла магия “ на Иван Андонов „Пансион за кучета “ на Стефан Командарев) и в театъра (на сцената на „Театър София” и „Малък градски театър зад Канала”), избра да представи откъси от „Дневникът на Шърли Голдфарб” (Shirley Goldfarb, Carnets Montparnasse: 1971-1980). Книгата съдържа откровенията и прозренията на американска художничка - абстрактна експресионистка, живяла през миналия век в Париж. Шърли Голдфарб, заедно със съпруга си Грегъри Мазуровски, живее в средата на артистичния елит на епохата, но самата тя така и не успява да получи признание за работата си приживе. В дневниците, които води в периода 1971-1980 г., тя споделя огорченията си, прозренията си и саркастичните наблюдения в края на живота си, когато ще изгуби битката с рака.

Драматичният потенциал на „Дневника на Шърли Голдфарб” го прави успешен избор за сцените на Ню Йорк и Париж, където е представян многократно от публикуването му през 1994 година.

На 10 ноември от 19.00 ч. в Нова театрална зала на Софийски университет (вход откъм бул. „Цар Освободител”), текстът ще бъде представен за първи път на българска сцена.

Вход свободен.