Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Хората "химери" и млад учен от Софийски университет на „Лаборатория за слава FameLab"

   
Хората "химери" и млад учен от Софийски университет на „Лаборатория за слава FameLab"

Александрина Джасем спечели националния финал на конкурса за млади учени „Лаборатория за слава FameLab".

Той търси българското лице на науката сред учените, които умеят да разказва за своята работа харизматично и на разбираем за хората език.

Александрина ще представи страната ни на международния финал в Обединеното кралство и ще се състезава с националните победители от още 14 държави.

24-годишната българка е завършила Молекулярна биология в СУ „Св. Климент Охридски", а в момента учи за магистратура по Генетика.

Младата дама спечели българското издание на „Лаборатория за слава FameLab" с презентация на изключително интересна тема - хората „химери".

При тези хора се наблюдават два вида ДНК и затова тъканите на различните им органи могат да имат различен ДНК профил. Това се получава, когато разнояйчни близнаци се слеят в утробата на майката. Научното наименование на това състояние е тетрагаметичен химеризъм и много трудно може да се открие по външни белези. Понякога при хората „химери" цветът на едното око се различава от този на другото, но това не е задължително условие.

Александрина получи и наградата на публиката в залата, което се случва за втори път през 5-те години откакто се провежда конкурсът.

Втора награда спечели Милен Богданов, който обясни как действат катализаторите, като ги представи като химически модел на обществото. Милен е главен асистент в Химическия факултет на Софийския университет и работи в областта на органичния синтез. Носител е на почетния знак на Химическия факултет и на наградата на Столична община за най-добър млад учен в СУ за 2010г.

Третата награда грабнаха Мария Атанасова и нейната бавноходка.

Студентката от СУ „Св. Климент Охридски" разказа за тайните на „бавноходките" - едни животинчета, които са по-малки от 1 милиметър, но могат да изгубят 99% от водното си съдържание и да изпаднат в състояние на мнима смърт, след което отново да „оживеят".

Източник: http://prepishi.com

Коментари

Влез, за да коментираш.