Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Факултетът по математика и информатика беше домакин на конкурс по програмиране

   
Факултетът по математика и информатика беше домакин на конкурс по програмиране

На 11 януари се проведе награждаването на победителите във втори кръг от частния национален конкурс по програмиране на PC Magazine Bulgaria и Мусала Софт в партньорство с Американска Фондация за България (АФБ).

Патрон на втори етап и домакин на събитието е Факултетът по Математика и Информатика към Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Мартин Маринов, студент трети курс в University of Aberdeen (Шотландия, Великобритания), застана начело в класирането с резултат от 99.84 точки. Мартин следва Компютърни науки и Математика, а в свободното си време обича да решава задачи и да свири на китара. На второ място се класира Николай Неделчев, който е завършил специалност Компютърни системи в Технически университет - София, следван от Иван Генов. При висока конкуренция и малка разлика в постигнатите резултати се нареждат състезатели на четвърто и пето място - Михаил Ковачев и Иван Бобев.

Лично проф. дмн Иван Сосков, Декан на ФМИ поздрави гостите. Събитието уважиха доц. д-р Мария Нишева, Заместник-декан по учебната дейност, магистърски програми и доц. д-р Димитър Биров, Заместник-декан по организация на проекти и връзки с външни фирми. Раздадени бяха награди и грамоти от ФМИ, Мусала Софт и PC Magazine Bulgaria.

„Когато ме заинтригува публикуваната задача и имам достатъчно време, винаги се включвам в конкурса. Състезанието става все по-интересно. Системата на конкурса претърпя подобрения и екипът реагира бързо и адекватно на исканията и коментарите на състезателите.” - сподели пред гостите Мартин.

В момента протича четвърти кръг от конкурса, който се провежда със съдействието на Българска асоциация на разработчиците на софтуер (БАРС). Състезателите могат да изпращат своите решения чрез системата за up-load директно на сайта http://konkurs.musala.com до 11 февруари включително.

Факултетът по Математика и Информатика (http://www.fmi.uni-sofia.bg/) на Софийски университет „Св.Климент Охридски” е водещ научно-изследователски и образователен център в областта на информатиката и математиката. Във ФМИ се обучават над 2500 студенти в съвременни и приоритетни специалности: Математика, Приложна математика, Информатика, Компютърни науки, Информационни системи, Софтуерно инженерство и Статистика. ФМИ има 15 катедри и допълнителни помощни звена - компютърни лаборатории, центрове и др. ФМИ притежава силен изследователски и научен потенциал и участва с изследователски екипи в множество научни и приложни проекти: по Фонд научни изследвания на МОМН, Иновационен фонд и конкурсите на Седма рамкова програма на ЕС в партньорство с водещи български и чуждестранни софтуерни компании. ФМИ успешно партнира и сътрудничи със сродни факултети от български и европейски университети и научноизследователски звена.

Comments

Влез, за да коментираш.