Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Една интересна, и очаквана, и неочаквана книга от доц. Амелия Личева"

   
"Една интересна, и очаквана, и неочаквана книга от доц. Амелия Личева"

С тези думи проф. Валери Стефанов започна представянето на новата книга на доц. Амелия Личева – „Политики на днешното”.

В Университетска библиотека се събраха литератори и студенти, за да станат свидетели на премиерата на една дългоочаквана книга на българския пазар, която се занимава с битовото, с индивидуалното и чете историята от друга гледна точка.

Проф. Валери Стефанов изрази подкрепата си към доц. Амелия Личева, виждайки я – от онзи тип интелектуалци, които успяват едновременно да четат Аристотел, Кант и 24 часа. „Тя – казва професорът – не е интелектуалец-чистофайник”, той с уважение гледа на опита й с брътвежите на съвремието.

„Началото на ХХІ в. е време, в което литературоведската футурология не е на мода. На мода продължава да е по-скоро жалбата по съдбата на литературознанието и най-вече - на литературоведа. Като продължение на темата за смъртта на книгата и литературата звучат воплите по изгубения предмет на литературознанието, по залиняването на затвореното четене, което е било същината му, по отмирането на школите и невъзможността повече да се създават големи общности, в които да се отстояват споделими идеи. И най-вече – по незавидната участ на занимаващия се с литература, който все по-малко има думата по важните за обществото теми. Макар че последното съвсем не е правило - достатъчно е да се споменат имената на Умберто Еко, Цветан Тодоров, Юлия Кръстева (доскоро и Дерида), към които медиите се обръщат по всякакви поводи – от появата на важни книги до становищата им за ЕС, от състоянието на днешната култура до коментари за Обама или измеренията на икономическата криза.”

Коментари

Влез, за да коментираш.