Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Доктор хонорис кауза на Химическия факултет

   
Доктор хонорис кауза на Химическия факултет

На 26 ноември се състоя тържествена церемония по връчването на почетното звание Доктор хонорис кауза на химическите науки на проф. д-р Михаел Шпителер. Високото отличие му бе поднесено от Зам.-ректора на Алма матер проф. дхн Иван Петков.

Проф. Шпителер е роден в Мюнхен. Завършва висшето си образование в Гьотинген, като още тогава се ориентира към токсикологията и химията на околната среда. Известен е с работата си по проекти за оценка на риска от замърсяването с пестициди не само в Германия, но и в целия Европейски съюз.

Основните му научни приноси са в областта на масс-спектрометрията, където той е един от най-изявените специалисти в момента. Автор и съавтор на повече от 600 научни съобщения, обзорни статии и монографични трудове. Проф. Шпителер е член на сенатската комисия към DFG по анализ на ресурсите в селското стопанство в Германия.

В продължение на години проф. Шпителер активно работи с представители на Химическия факултет. Той е съавтор в повече от 120 съвместни проекти с университетските химици. Друга успешна инициатива е проекта за междуинституционното сътрудничество между СУ „Св. Климент Охридски” и Института за опазване на околната среда към ТУ Дортмунд за период от три години /2010-2013 г./. Съвместната дейност не само се разширява и задълбочава, но и непрекъснато се подобрява нивото на академичния обмен, което неминуемо води до издигането на престижа на Химическия факултет.

Темата на академичното слово на проф. Михаел Шпителер бе „В търсене на нови фармацевтични продукти на границата между химията и традиционната медицина”.

honoris-005
honoris-032