Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Деца палят свещи с магическа пръчка

   
Деца палят свещи с магическа пръчка

Факултет по химия и фармация на СУ

Часът по химия може да бъде и забавен. В това се увериха стотици ученици, които имаха щастието тяхното школо да бъде включено в турнето на пътуващата химична лаборатория. Повече за обиколката на лабораторията по химия пред "Стандарт" разказва нейния ръководител доц. Лъчезар Христов, преподавател по полимери към Факултета по химия и фармация в СУ.

Идеята за пътуващата лаборатория, която дава възможност на учениците да се докоснат до магията на науката, правейки опити и експерименти, е на Факултета по химия и фармация към СУ. "Първоначално веднъж годишно правехме вечери на химията в нашия факултет, на които канехме ученици от средните училища. На тях децата виждаха забавни химични демонстрации и забавната страна на химията. По-късно започнахме да правим тези демонстрации в самите школа, а накрая решихме, че ще е много по-полезно и интересно учениците не само да гледат химичните експерименти отстрани, а да участват в тях", разказва доц. Лъчезар Христов. По думите му обаче тази идея е била трудно осъществима, защото химията е скъпа наука и материалите, които се използват в експериментите са еднократни. "Но за щастие се намериха хора, които хем са заинтересовани от подобна дейност, хем имат парите да я осъществят - BASF. Така идеята ни се реализира на практика и лабораторията започна да пътува из различните училища в страната", споделя доц. Христов. Турнето на лабораторията започва миналото лято през юни и оттогава тя е посетила 33 школа.

Столичната испанска гимназия е училището, от което стартира турът. "Последнoто ни посещение бе преди броени дни в края на юни - I СОУ "Свети Седмочисленици" в Търговище. През юни бяхме още във Варна - в IV езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри", СОУ "Любен Каравелов" и професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров", както и в частната профилирана гимназия "Леонардо да Винчи" в Добрич", разказва доц. Христов. По думите му лабораторията е била още в Кюстендил, Перник, Видин, Пловдив, Пазарджик, Козлодуй, Бургас и Русе. Проблем обаче се оказва това, че заявките от школата за включването им в тура "валят" една след друга и надвишават 130. "Нямаме възможност да посетим всички и трябваше да изберем само някои. Затова избираме райони, в които с едно посещение можем да обиколим максимален брой училища", разяснява доц. Христов. При посещението на лабораторията в дадено школо в него се провежда среща на екипа с учениците. От училището избират 15 ученици със засилен интерес към химията от 6-ти до 12-ти клас и осигуряват зала, в която може да се проведат експериментите. "Оттам нататък ние носим всички необходими материали, предпазни средства, престилки, очила и ръкавици. Сбирката се води от наши студенти - от факултета по химия и фармация.

c4262efe3d5db76bf272ae01148d92a5_400x300

Те стоят отпред и показват на децата какво и как трябва да се направи, след което ги правят заедно", разказва доц. Христов. По думите му обиконовено по време на сбирката се правят по 5 опита, които са подбрани така, че да са максимално забавни и атрактивни за децата. Екипът от химици има около 20 подготвени експеримента, съобразени с учебния материал. Най-любим на децата е "слонската паста за зъби", посочва доц. Христов. При този експеримент в колба се смесват няколко течности, а щом се добави последната, от колбата изригва голяма маса от оцветена и гореща пяна, която изпуска пара и се разлива наоколо. "Много е красиво и атрактивно!", категоричен е доцентът. Според него друг опит, на който учениците много се радвали, е "химичният светофар". При него една бутилка се пълни с жълта течност. А щом тя се разтръска рязко, течността става червена, а след още 2-3 пъти - зелена. "Оставена в покой течността отново става жълта и опитът може да се повтаря многократно в рамките на половин час разяснява доц. Христов. По думите му учениците много обичат и експеримент, наподобяващ магия -паленето на свещи с магическа пръчка. "Със стъклена пръчка се докосва свещта и тя пламва с огромен пламък", обяснява доцентът. Посещението на химичната лаборатория в съответното школо трае до два учебни часа. "Целим е да посетим по-малките училища, в които няма лаборатории и възможност учителите да провеждат експерименти, защото това за тях ще е ново и полезно", споделя доц. Христов и уточнява, че в екипа му са най-добрите му студенти и обикалят с него на доброволен принцип.

"Учениците са много доволни и радостни при посещението на лабораторията. Често след сбирките идват, за да ни благодарят. Има и изказвания от рода: "Е, не, аз ставам химик!", доволно заявява доцентът. По думите му отзивите за тура на лабораторията и от децата, и от учителите са само положителни. "Учениците са доволни от работата ни и затова ще продължим и догодина", категоричен е той.

Според Христов основната причина да съществува тази лаборатория е фактът, че на обществото ни му трябват хора, които да разбират от наука. "За съжаление обаче образованието у нас има огромен дълг към природните науки и най-вече към експерименталните. Това са сложни и трудни науки, а в клас не им се отделя достатъчно време за експеримент. Без практика, когато остане само сложността, химията става отблъскваща за младите. Затова те избират други специалности и, дори да имат заложби да се занимават с наука, ги губят. Ето защо с тази лаборатория целим да покажем, че науката може да бъде красива и забавна освен, че е много полезна и важна. Зад сложните формули и теории има практическо приложение и човек може да работи с удоволствие в тази сфера", споделя доц. Христов.

Според него по начина, по който се преподава химията в родните школа, е невъзможно тя да стане интересна за учениците. Засега екипът на доц. Христов няма избран списък от школа, които да посети през новата учебна година, но вече има над 90 заявки. Така че след лятната ваканция пътуващата химична лаборатория продължава своята обиколка из родните школа. Ако искате тя да посети и вашето школо, пишете на имейл адрес: christov@chem.uni-sofia.bg. Chemgeneration Lab е съвместен проект за пътуваща химична лаборатория на BASF България и Факултета по химия и фармация на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Михаела Благоева, в. "Стандарт"