Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Държавни политики за подкрепа на качествено висше образование и качествена университетска наука

   
Държавни политики за подкрепа на качествено висше образование и качествена университетска наука

Със сирени и призив "Инвестиции, не икономии" започна дискусията на тема “Държавни политики за подкрепа на качествено висше образование и качествена университетска наука”.

В нея взеха участие представители на Академичната общност на Софийски университет, студенти, Председателят на Народното събрание – г-жа Цецка Цачева и Председателят на комисията по образование, науката и въпросите на децата, младежта и спорта – г-н Огнян Стоичков.

Проф. дин Иван Илчев благодари от името на студентите и Академичната общност на г-жа Цецка Цачева, за нейното предложение икономиите, които са направени от Народното събрание - в размер на 2 млн. лева да бъдат дадени целево на Софийски университет „Св. Климент Охридски” но подчерта, че това не отменя протеста, който ще се проведе на 16 ноември.

В проведената дискусия бяха изразени редица мнения, въпроси и предложения към законодателната и изпълнителната власт в България – за приемане на закона за академичното развитие, за незабавни реформи или приемане на нов закон за висшето образование, за приемане на национална стратегия за академично развитие, за стимулиране на качеството – чрез нова система на финансиране на висшите учебни заведения и не на последно място – за определяне на приоритетите на България в Бюджетната рамка за 2011 година. Г-жа Цачева се съгласи с по-голямата част от изказванията и изрази личната си позиция, че трябва да се намали бройката на университетите, че реформата трябва да върви успоредно за висше образование и за наука, че трябва да се търсят показателите и критериите, на база които една рейтингова система би могла да се превърне в нормативна основа при разпределянето на средствата. Тя не се ангажира с конкретни срокове, но подчерта, че реформите във висшето образование трябва да бъдат направени до края на мандата на това правителство. В този контекст Академичната общност изказа опасенията си, че 2011 година ще е още по-тежка за Софийски университет „Св. Климент Охридски” при запазване на статуквото, защото вече трябва да „се реже живо месо”, което неминуемо ще се отрази на качеството на предлаганото образование, което до момента – въпреки недостига на средства е на европейско ниво.

Г-н Огнян Стоичков от своя страна пое ангажимента до последно да се бори образованието да влезе в челната тройка на приоритетите за 2011 година. В обобщителните си думи г-жа Цачева се обяви категорично против уравновиловката, но уточни, че политиката в областта на образованието е на фаза дискусии и няма обща визия.

Коментари

Влез, за да коментираш.