Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Честит тревожен празник, колеги! Да живее България!”

   
„Честит тревожен празник, колеги! Да живее България!”

С тези думи академичната общност на Софийски университет „Св. Климент Охридски" посрещна Деня на народните будители.

Софийски университет излезе с декларация, с която настоява:

1. Правителството да включи в Бюджета на Република България за 2011 г. средства за висше образование и наука, отговарящи на европейските стандарти.

2. Правителството да определи адекватна държавна субсидия за издръжката на студент.

3. Правителството да разработи национален план за развитието на висшето образование, науката и технологиите.

В словото си проф. дин Иван Илчев изрази опасенията на Академичната общност, че „няма да изпълним задължителните за една европейска държава критерии на програмата Европа 2020, в която образованието, науката и иновациите не са един от приоритетите на Европа, а приоритетът на Европа.” Ректорът с тревога напомни, че премиерът призовава образованието да почака, докато строи магистрали, но тези магистрали не са само „пясък, бетон и асфалт”, в основата им са вградени знанията на проектанти, геодезисти, химици, икономисти, биолози, археолози, лекари, юристи, хората, които се обучават в българските висши училища. Проф. Илчев не пропусна да отбележи, че преподавателите също не винаги отговарят на повишените изисквания на нашето време и още доста трябва да се работи в насока те да бъдат „не просто на европейско, но на много добро европейско ниво”.

Заключението беше и своеобразен призив „И никой не може и няма да ни спре да изразяваме нашата тревога. Защото това е тревога за България и пътищата, които тя си избира.

Честит тревожен празник, колеги, честит тревожен празник на стотиците хиляди възпитаници на Алма Матер. И нека викнем като героите на Иван Вазов: „Да живее България!”

Коментари

Влез, за да коментираш.