Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Бронз на Eвро 2009 - най-високият голбален връх за две десетилетия

   
Бронз на Eвро 2009 - най-високият голбален връх за две десетилетия

Националният отбор по голбал (колективен спорт за незрящи) на България, който на практика се състои от университетския отбор „Витоша”, взе участие на Европейското първенство по голбал, което се състоя от 23 до 28 май 2009 г. и спечели бронза.

Надпреварата се проведе в гр. Албуфейра, Португалия. Участваха общо 13 отбора, разпределени в две групи.

България беше в група А заедно с Чехия, Хърватска, Израел, Полша и Румъния. Група Б имаше следния състав – Холандия, Русия, Словакия, Украйна, Португалия, Гърция и Азербайджан.
България победи Израел, Румъния, Хърватска и Чехия. Единствено с поляците българите завършиха на равно. Съвсем резонно в групата нашите се класираха на първото място с актив от 13 точки.
На четвърт финала българите играха със словаците, които в крайна сметка надиграха категорично.
Полуфиналът беше срещу Холандия, като по подобие на мача в Турция преди две години, редовното време завърши 3:3. По правилата се стигна до продължения, където важеше правилото за "златния гол" известен при хокея под наименованието "внезапна смърт". Ерго, който първи отбележи гол в продълженията той става победител.
Първото продължение завърши без голове, но през второто отново "лалетата" успяха да вкарат безценния гол.
Така българите отидоха на малкия финал, където победиха безапелационно отбора на Русия.
Но след като холандците и на четвъртфинала и на полуфинала бяха победили благодарение на "златен гол" на финала съдбата ги изостави и Израел станаха шампиони.
Израел бяха в група А, Българите буквално ги разпиляха с резултат 9:2, като двата гола за противника бяха допуснати в последните 30 секунди на двубоя.

Всички резултати своевременно бяха публикувани в сайта на Спортен клуб за интеграция „Витоша” (www.vitoshabg.com) и по този начин всички, които голбалът не им е безразличен се информираха за развоя на събитията.

Бронзът на Евро 2009 е най-големият български голбален успех в последните 20 години.

Излишно е да се подчертава, че отново българите бяха с най-скромни икономически възможности от всички участващи на първенството.
Това участие стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Българската параолимпийска асоциация и огромното желание на голбалния отбор „Витоша” към Софийски университет, които системно тренират и участват на състезания.

На 5 юни лично Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. д.и.н. Иван Илчев, прие и поздрави националите за невероятния успех.

Отборът се радва на подкрепа от страна на първото висше училище у нас. Във всяка инициатива на клуб „Витоша”, Поделение социално битово обслужване към СУ и Департамента по спорт са активни партньори.

Цялата дейност на „Витоша” може да се разгледа на тяхната електронна страница на адрес: http://www.vitoshabg.com

golball_rektor