Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Безпилотна система за въздушно наблюдение и заснемане

   
Безпилотна система за въздушно наблюдение и заснемане

Геолого-Географският факултет и Универитетският център за въздушно наблюдение при Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ имат удоволствие да Ви поканят на представянето на безпилотна система за въздушно наблюдение и заснемане.

Системата е разработена за получаване на актуална и навременна информация за всяка част от територията на страната (с изключение на високопланинската зона), в съответствие с Националната програма за защита при бедствия 2009 – 2013 г. за осъществяване на: видеонаблюдение и генериране на ортофотокарти на територии в бедствие (пожари, наводнения, промишлени аварии); получаване на информация от райони с радиоактивни, токсични и химични замърсявания; заснемане и оценка на състоянието на растителната покривка; за заснемане на археологически и исторически обекти; видеонабклюдение и заснемане на защитени територии; заснемане на инфраструктурни обекти и др.

Безпилотната система за въздушно наблюдение включва:

1. Летателен състав: радиоуправляем модел с „фиксирано крило“ с параметри:

  • Разпереност – 2.60 м.
  • Двигател – електрически безчетков двигател;
  • Продължителност на полет – до 1 час;
  • Товароносимост – до 2.5 кг.

2. Навигационна система – автопилот с увеличен периметър на действие за осъществяване на контролиран полет на разстояние до 10 км.

3. Сензори за видеонаблюдение и заснемане в два спектрални диапазона (600-700 nm, 720-1000 nm) за съставяне на ортофотокарта и индекс на растителната покривка NDVI с пространствена разделителна способност от 0.05 м. и с възможност за генериране на цифров модел на релефа с разделителна способност 0.2 м.

Представянето на безпилотната система ще се състои на 16 юни 2011 г. от 11 часа на територията на летище Божурище.

Декан на Геолого-Географски факултет: Проф. П. Славейков

Ръководител на Университетски център за въздушно наблюдение : Доц. Антон Филипов

Коментари

Влез, за да коментираш.