Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / България с най-красивата национална кухня

   
България с най-красивата национална кухня

На 11 май в ресторант „Яйцето” се проведе „Денят на международната кухня”. Събитието е организирано от СС, Асоциацията за развитие на арабо-български инициативи и сътрудничество - „АРАБИС”, както и Асоциацията за чуждестранни студенти.

Представители на 16 държави готвеха в продължение на повече от 3 часа, за да запознаят публиката със своите национални ястия и съответно най-доброто да спечели награда.

Състезанието се проведе в два кръга:

В първия - „Салата тур” доброволци от аудиторията трябваше да направи най-добре изглеждащата салата за 6 минути. Продуктите, с които разполагаха състезателите бяха домати, репички, маруля, чушки, краставици и лук. Победителят се оказа салатата „От градината на баба”.

Във втория кръг за награда се бореха ястия, приготвени от чуждестранните студенти. Имаше представители на Япония, Молдова, Айзербайджан, Киргизстан, Литва, Полша, Перу и други.

По външен вид първо място спечели отборът на България, последван от Киргизстан и Молдова (2 място) и Полша и Айзербайджан (3 място), а по вкусови качества класирането се подреди по следния начин: трето място за Айзербайджан, второ за Украйна, първо - Молдова и Испания.

И за да е честна играта главните победители бяха Испания и Молдова.

В крайна сметка нямаше реално победители и победени, защото всеки има различни критерии за вкус и красота, но най-важното е, че всички се забавлявахме и дано скоро пак се организира подобно събитие.

Повече снимки от събитието можете да видите тук.

Лъчезара Пръвчева

Коментари

Влез, за да коментираш.