Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "България не трябва да избързва с присъединяването си към еврозоната"

   
"България не трябва да избързва с присъединяването си към еврозоната"

Голям интерес сред преподаватели, студенти и испаноговорящи предизвика лекцията на испанския посланик Н. Пр. Хорхе Фуентес в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Част от гостите в Зала 1 на Ректората останаха на крака, за да чуят думите на дипломата.

Като страна - председател на Европейския съюз, Испания ще продължи да подкрепя и да помага на България в работата й по присъединяването към еврозоната, енергийната политика, борбата с организираната престъпност и корупцията. Н. Пр. Хорхе Фуентес изрази мнение, че България не бива да прибързва и да приема въвеждането на единната валута като самоцел, защото подобна политика би могла да има негативни последствия. Според него 2013 г. е реалната дата, до която българското правителство ще има нужното време да подготви страната за икономическите промени.

Сред приоритетите на испанското председателство са и прилагането на Лисабонския договор, борбата с климатичните промени, въпросите свързани с малцинствата, човешките права, миграцията, тероризмът, преодоляването на финансовата кризa, разширяването на Европейския съюз. Според Н. Пр. Хорхе Фуентес Хърватска съвсем скоро ще стане 28-мият член на съюза, предстои и присъединяването на Македония. Испанското председателство усилено ще работи и по преговорите с Турция.

Почетен гост на събитието беше и Симеон Сакскобургготски.

horhe_fuentes_3_medium
horhe_fuentes_2_medium

Коментари

Влез, за да коментираш.