Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / България на Национален модел на Обединените Нации

   
България на Национален модел на Обединените Нации

За втора поредна година „Асоциация на студентите по социология в Софийския университет” (АСССУ) стартира проекта „България на Национален модел на Обединените Нации (NMUN) 2010-2012”.

За тази цел търсим седем високо мотивирани и компетентни студенти от Софийския университет, които да сформират делегация, представляваща СУ на симулацията в Ню Йорк през април 2011 година.

За участие се изискват следните документи: Автобиография и кратко мотивационно писмо на английски език, както и уверение за успех.

За повече информация за проекта и необходимите документи за кандидатстване:
http://www.asssu.eu/node/289

Симулационната конференция Национален Модел на Обединените Нации (National Model United Nations) се провежда всяка година в Ню Йорк. Това е най-мащабната по рода си симулация на структурата и дейността на ООН.

Представени са всички постоянни органи на ООН (Генералната асамблея, Съветът за сигурност), както и специализирани, междуправителствени и регионални организации (Международната здравна организация, Международната продоволствена организация, НАТО). Установените процедури за правене на изказвания, предложения за водене на дебати и за изготвяне и гласуване на резолюции са максимално близки до реалните правила за работа в международната организация.

Университети от цяла Европа и САЩ изпращат свои отличили се студенти, които играят ролята на делегати, като защитават интересите на предварително зададена им държава. Така, от една страна, студентите се запознават в дълбочина с определен проблем с международна значимост, а от друга - изработват становище към проблема, което трябва да бъде в синхрон с позицията на държавата, която представляват.

На младите делегати се предоставя възможност да участват в процеса на вземане на решения и правене на политики по най-актуални въпроси, пред които е изправена международната общност – от теми като международната сигурност и борбата с тероризма, разоръжаването, през защита на правата на човека, до актуални въпроси като изготвяне на икономически стратегии в развиващите се страни и реализиране на Целите на Хилядолетието.

В продължение на пет дни, колкото продължава самата симулация, делегатите получават шанс да приложат на практика уменията си да дебатират, да водят преговори, да лобират за дадени интереси, да създават политики и не на последно място - да оформят съюзи и стратегически партньорства.

Симулацията НМУН представлява също така изключително добра възможност за младите дипломати и бъдещи политически лидери да проявят своя талант и умения на политици и в резултат на това да бъдат забелязани от множество световно известни компании и неправителствени организации.

Коментари

Влез, за да коментираш.