Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "България е държава на духа"

   
"България е държава на духа"

Снимка: вестник "Стандарт"

България е държава на духа и в България образованието и науката винаги са били приоритет - напомни проф. дин Иван Илчев - ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

След повече от два часа дебати между Академическия съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, представители на законодателната и изпълнителната власт, студенти, синдикати и представители на бизнеса, дискусията, чиято тема беше насочена към „проблемите” на Софийския университет, завърши без да бъдат поставени конкретни срокове, в които да започнат реформите в системата на българското висше образование и наука.

Още в началото на кръглата маса стана ясно, че да се говори за „проблеми” в Софийски университет е „смешно”. Спекулациите със състоянието на Университета от последните седмици са несъстоятелни, тъй като според рейтинговата система, която трябва да бъде представена в края на седмицата, Софийски университет „Св. Климент Охридски” е на първо място в почти всички професионални направления, в които подготвя кадри.

Проф. дин Иван Илчев подкрепи идеята за разделение на академическото от стопанското ръководство на Университета и твърдо застана зад предстоящите реформи във висшето образование, като подчерта, че академичната общност е готова да окаже всякаква помощ в тяхното изготвяне.

В голяма част от изказванията на преден план излезе необходимостта от изготвяне на стратегия за българското висше образование и наука, защото задачата на Университета е да отговаря не само на моментното търсене на пазара, но и на потребностите на българската икономика и необходимостта от иновации в дългосрочен план.

Просветният министър Сергей Игнатов обеща специалностите, които са на първо място по рейтинг да бъдат финансирани допълнително още следващата година. От своя страна Цвета Георгиева – председател на Студентски съвет на „Св. Климент Охридски” настоя субсидията да бъде увеличена с 50 на сто. Такава сума за сега не можела да бъде заделена, затова средствата ще се увеличават поетапно. "Вероятно ще започнем от 25 на сто", уточни Сергей Игнатов. Обратно – специалности с нисък рейтинг няма да бъдат финансирани и по този начин се очаква да бъдат закрити на пазарен принцип.

На упреци от страна на Академическия съвет за блокираните процедури по даването на научни степени и звания, след като Конституционният съд обяви за противоконституционни 16 текста от общо 36 члена и 15 преходни параграфа от Закона за развитие на академичния състав, министър Игнатов заяви, че не счита това за грешка на Министерство на образованието, младежта и науката и очаква законът да бъде върнат и втори път.

Министърът на финансите – Симеон Дянков, също не сметна за нужно да се извини за думите си от миналата седмица, че не препоръчва Софийски университет на студентите, оправдавайки се, че били извадени от контекста и който е бил на лекцията в Университета за национално и световно стопанство знае какво точно е имал предвид.

Коментари

първо решения, после предложения

„От своя страна Цвета Георгиева – председател на Студентски съвет на „Св. Климент Охридски” настоя субсидията да бъде увеличена с 50 на сто.”
50 на сто не са достатъчни, трябват 100 на сто, а няма да ни ги дадат. И не е нужно. Нито в Ректората, нито по факултети, нито в общежитията парното може да се регулира. Отидете в момента на проверка в Студентски град. Цял ден и през нощта прозорците са отворени, защото Топлофикация е избрала да подава температура, която е висока (а и различните хора са с различни усещания за топлина), но никой не може да контролира и примерно да намали подаването на затоплена вода. В резултат, моята потенциална двойно по-голяма заплата отива точно на вятъра. Или пък някой тръби са запушени и стаите се отопляват с печки.
Нека видим справка за съотношението администратори към преподаватели. Нека, например, спрем да подаваме молбите си за отпуска по сегашния ред, който изисква вниманието на 2 ръководителя, разкарването на 1 куриер и „обработка” от цял отдел, която се състои в това молбата да бъде напъхана в един картон. После дори аз не мога да си направя справка колко дни са ми останали, освен ако не се разкарам до Ректората. Да не говорим за индивидуалните планове и отчети.
Нека видим кои услуги могат да се аутсорснат. За какво е нужно всяка сграда да има собствен ел.техник, който е неоткриваем в работно време. Колко хора има назначени на длъжност мияч на епруветки?
Изобщо, направете така щото СУ да спре да е социален дом за издръжка на семейни кръгове и неудачници.
И за да не ме проследявате по IP, направо се подписвам.
ст. ас. Мария Иванова, Стопански факултет

Влез, за да коментираш.