Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 25 ноември – Патронен празник на Софийския университет

   
 25 ноември – Патронен празник на Софийския университет

И тази година академичната традиция на Софийския университет да почете своя патрон Свети Климент Охридски започна с тържествено шествие до паметника на Първоучителя. След поднасянето на венци и цветя, академичното шествие промени обичайния си маршрут и вместо през Централния вход на СУ влезе през входа от към ул. „Шипка”, за да открие там Новата изложбена зала „Алма матер”.

Неслучайно честта да бъде първия гост на новата галерия се падна на проф. Ивайло Мирчев – Председател на Съюза на българските художници. Неслучайно авторът озаглави своята изложба „Мостове на духа”. Тази година се навършиха 40 години от едно безумно политическо решение, което за дълго време изостри отношенията между СУ и гилдията на българските художници. Началото е през далечната 1969 г., когато Министерския съвет на НРБ отнема част от дарената от родолюбеца Евлоги Георгиев земя за нуждите на университета и строи сграда за галерия на СБХ. Така художниците се сдобиват с необходимата за тях изложбена площ, но СУ губи златна възможност да разшири своята учебна сграда. До ден днешен този спор не е решен, похарчени са над 40 000 лв. само за съдебни дела, много тежки думи са казани, двете институции години наред се гледат под вежди, а резултатът е нулев. Идеята да си подадат ръце по този необичаен начин е на ректора на Алма матер проф. дин Иван Илчев. С този жест той призова политиците не след години, а сега да изградят мост на духа, сега да последват примера на дедите ни, които прекрасно са съзнавали неразривната връзка между Образ и Мисъл. Към неговия апел да се разреши многогодишния спор се присъедини и Министъра на МОМН доц. Сергей Игнатов, който подчерта, че Софийският университет „Св. Климент Охридски” и неговите възпитаници изградиха съвременна България.

След забележителното Шоу на Студентския театър „@лма @лтер”, което беше истински взрив от емоции, тържеството продължи в Аулата с академичното слово на Декана на Юридическия факултет проф.Тенчо Колев на тема: „Българският юрист – мисия и отговорности в Европейския съюз”. Бяха връчени и наградите:

  • Най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски” на гл.ас. д-р Анела Иванова, Химически факултет. Наградата е финансирана от Столична община и ще се връчва всяка година. Тази година наградата на победителката връчи Зам.-кметът г-н Минко Герджиков.
  • Годишни награди на Алма Матер по случай патронния празник на изявени студенти.
  • наградата от фондация „Блага Димитрова”, която връчи г-н Йордан Василев на Богдана Паскалева от Факултета по славянски филологии.
  • годишната стипендия на името на „г-жа Надежда Дженева” за студент от Факултета по журналистика и масови комуникации получи Христина Христова
  • годишната стипендия на СУ на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви заслужено отиде при Илиана Русинова от град Карлово.

Годишните награди на Алма Матер получиха:

  1. Таня Бойчева – Геолого-географски факултет
  2. Тодор Богданов – Физически факултет
  3. Ивайло Иванов – Физически факултет
  4. Никола Каравасилев – Физически факултет
  5. Николай Качаров – Физически факултет
  6. Кирил Борисов – Физически факултет
  7. Александър Георгиев – Факултет по математика и информатика
  8. Стефка Петрова – Факултет по педагогика
  9. Диана Низамова – Геолого-географски факултет
  10. Мариян Димитров – Стопански факултет
  11. Зорка Беджова – Химически факултет
  12. Иван Аймалиев – Стопански факултет.

 

_MG_2390
_MG_2427
_MG_2475
_MG_2597
_MG_2650
_MG_2378
_MG_2685
_MG_2675
_MG_2573