Начало / Новини / Архив / 120 години СУ / Общоуниверситетски инициативи и събития / Научна програма

   

Научната програма на честването е пакет от три взаимосвързани събития: голяма международна научна конференция за бъдещето на университета, стратегия за развитие на научните изследвания в Софийския университет и връчване на новоучредената Голяма научна награда на Софийския университет. Нейната цел е да утвърди водещата роля на Софийския университет в научните изследвания в България, да го постави в активно отношение към бъдещето на университетската идея, а и чрез наградата да го превърне в критерий и справедлив съдник на научните постижения.

1. Конференция „Несигурно бъдеще: университетът в епохата на глобализация, културна хибридизация и интернет“

23–25 ноември, Аула, Нова конферентна зала, Зала 1

Международна научна конференция, посветена на висшето образование през ХХI век, обърнато към новите социални и културни реалности: глобализация, нови технологии, мобилност на хора и идеи.

Като приложение тук публикуваме само концепцията на конференцията. Програмата й ще бъде публикувана самостоятелно.

2. Стратегията за развитие на научните изследвания в Софийския университет се подготвя от работна група с ръководител проф. Недю Попиванов, заместник-ректор. Тя ще бъде обсъдена на кръгла маса, посветена на тази тема, в рамките на конференцията (23 ноември, 17.00 – 19.00, Нова конферентна зала).

3. Голямата научна награда на Софийския университет ще бъде връчена от ректора на 24 ноември в 12.00 в Аулата, след пленарните заседания на конференцията.