Начало / Новини / Архив / 120 години СУ / Новини и събития / Събития / Голямото поетическо четене

   

 

Голямото поетическо четене на 19 ноември събра заедно поети от различни генерации. Замислено като реплика на дисидентското четене от 89г., културното събитие, част от програмата на 120-годишнината на СУ, бе един микс от класическа, модерна, а може би и постмодерна поезия. В рими и без рими, патетични и забавни, стихове на млади и стари огласиха 65 аудитория.

100_0381

Първи излязоха да четат представители на поколението на поетите от 60-те – 80-те години на 20в. – Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Георги Борисов, Бойко Ламбовски и др. От „поетите на прехода” на университетската сцената се появиха Силвия Чолева, Миглена Николчина, Ани Илков, Кристин Димитрова, Петър Чухов.

100_0383

Случайно или не един и същи лайтмотив прониза и двете групи поети – а именно вятърът. Дали това е бил вятърът на промяната или просто този, с който всеки ден се срещаме по спирките?

Организаторите на предишното четене на поетите-дисиденти, познати като „Кръг 39”, Иво Петрунов и Пламен Анакиев разказаха своите спомени за събитието, което тогава е разбунило духовете.

От най-младите поети се забелязаха колоритни образи като „поетът в пенсия” Момчил Цонев. Интересни бяха също – стихотворението, родило се от един криминален случай, на Васил Видински; поетът, пишещ само за животни, Димитър Кенаров и творбата „Едипов комплекс” на Мария Калинова.

 

100_0375