Начало / Новини / Архив / 120 години СУ / Новини и събития / Събития / Български фолклорни изпълнители изпълниха с музика Аулата

   

20 ноември

На 21 ноември 2007 г., преди година, отново в Аулата на Софийския университет, проф. Тодор Бакалов отпразнува своя 70-годишен житейски и 50-годишен творчески юбилей.

ant2

Сега той покани свои приятели, колеги и сподвижници да дойдат на представянето на втория том на неговата „Антология на българските фолклорни изпълнители”. Антологията беше издадена първо на английски и претърпя три издания в англоезичния свят, намери място в най-престижните научни и университетски библиотеки и разшири славата на българската фолклорна музика още преди да се пристъпи към издаването й на български език.

Антологията е резултат от дългогодишните проучвания и усилия на проф. Бакалов, който е един от най-големите български фолклористи. Освен учен, той е и изпълнител, композитор, писател, преподавател – от дълги години той работти в специалност „Музикална педагогика” в Софийския университет, преподава в Софийската математическа гимназия, а през последните години развива активна дейност в Молдова за популяризирането на българското фолклорно изкуство. Там преподава в Тараклийския държавен университет и насърчава млади таланти в областта на народната музика.

Някои от тези таланти, солисти от хор „Български славейчета”, бяха с него и на концерта в Аулата, с който беше отпразнувано излизането на втория том от антологията. Специалните гости на празненството бяха героите на книгата – Валя Балканска, Иво Папазов, трио „Българка”, Янка Рупкина и още много други.

bakalov1

Самата антология съдържа близо две хиляди имена на български творци и изпълнители, много от които вече не са между живите. Концертът почете и тях с изпълнения на младите възпитаници на професор Бакалов – студенти от Софийския университет и ученици от Софийската математическа гимназия, както и самият професор на акордеона.

Проф. Бакалов посвети издаването на втория том на антологията, както и целия концерт, на 120-годишнината на Софийския университет и 120-годишнината на висшето образование в България.