Начало / Новини / Новини и събития / Румен Манов бе отличен с Почетен нагръден знак "Св. Климент Охридски" първа степен

   
Румен Манов бе отличен с Почетен нагръден знак "Св. Климент Охридски" първа степен

Един от най-големите дарители на Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Алма матер Румен Манов бе отличен с Почетен нагръден знак "Св. Климент Охридски" първа степен. Отличието му бе връчено от заместник-ректора на Софийския университет доц. Георги Вълчев.

Церемонията по награждаването се проведе в рамките на международния научен семинар тема „Съвременни методи за проучване, систематизиране и презентиране на културно-историческото наследство на Балканите“, организиран от Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“, във връзка с изпълнението на проект към Фонд „Научни изследвания“ към МОН №ДФНИ-К02/14.

Чл.-кор. проф. Аксиния Джурова представи Румен Манов и неговата изключителна дарителска дейност. Тя припомни своя доклад „Ръкописите – номадите на Средновековието“, изнесен по повод семинар на БАН, посветен на разпиляното славянско, респективно българско наследство по света. В доклада си тя проследява в исторически план етапите на изнасяне на български ръкописи от страната и стигайки до днешни дни, установява, че първоначалното заглавие на доклада би трябвало да е „Ръкописите – номади от Средновековието до днес“. Тя подчерта, че изнасянето на ръкописи в края на XX и XXI век не е по-малко от това, което се е случвало в предходните векове. По думите й, през последните десетилетия то е съпроводено с успешни опити да се съберат и върнат в Родината изнесените ръкописи: „Това става благодарение на такива страстни събирачи, бих казала преследвачи, на нашите номади-ръкописи извън и вътре в страната. Сред тях е Румен Манов“ .

1

Проф. Джурова отбеляза, че е следила развитието на Румен Манов като специалист, колекционер-дарител и автор на прекрасните две издания „Приказка за България“ и „Небесните закрилници на дома“. „Невероятната му упоритост и настървеност, с която той, жаден за знания, усвояваше и прилагаше тези знания в събираческата дейност, е пример за поколенията след него, но и ярко доказателство за една приемственост“.

Заниманията на Румен Манов са в областта на издирване на исторически документи и сведения за Новата българска история. Особен интерес влага в периода на Възраждането, около Освобождението, както и събития и личности от времето на Царство България. „С упоритост и страст отделя внимание за хора и събития, които са забравени, а са направили много за родината си“, изтъкна проф. Джурова и обърна сериозно внимание на дарителската му дейност. На родния си град Кюстендил Румен Манов подарява над 1400 музейни единици, книги, икони, периодика, фотографии, ордени, накити и др., дарява на храма „Св. Богородица“ в Кюстендил, дарения получават още Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“, Регионалният исторически музей „Акад. Йордан Иванов“. Реставрира патронната икона на църквата „Успение Богородично“ в Кюстендил, дарява кръст и църковни двери на параклиса „Св. Харалампий“ към църквата. Румен Манов не пренебрегва и други градове, за които има масиви в техните колекции – Държавна обществена организация „Фонд 1300 години България“, Българската патриаршия, Държавната агенция „Архиви“, териториалните държавни архиви във Видин, Боженци, Карлово, Стара Загора, Добрич, Монтана и други.

10

„Ние в Центъра „Дуйчев“ сме едни от щастливците, защото в последните години Румен дари 26 ръкописни единици на нашия център“, подчерта проф. Аксиния Джурова. Сред тях има нотирани музикални ръкописи, свързани с Рилския манастир, различни сборници със смесено съдържание и ръкописи, свързани с богослужебната практика. Те са не само ценни документи за историята на българската ръкописна книга, но и документи за културната ни история през Средновековието и Възраждането, добави проф. Джурова.

В един от най-тежките периоди на Центъра „Дуйчев“, когато нямахме никакви фондове за закупуване на ръкописи, Румен беше този, който поддържаше жив нашия фонд. Заради тази си дарителска дейност той е удостоен със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“, със „Златно клонче за изключителен принос в развитието на българската култура и съхраняване на българската памет“, а през 2017 г. е обявен за Будител на годината“, каза в заключение проф. Джурова.

Отличието Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“ първа степен бе връчено от заместник-ректора на Софийския университет доц. Георги Вълчев, който заяви, че за него е чест да присъства на събитието.

Като народ, като държава ние сме силни, защото има хора като г-н Манов. В трудни времена, когато финансирането не стига за основни дейности, благодарение на такъв тип личности, на такъв тип хора, ние успяваме да продължаваме нашата дейност“, каза заместник-ректорът. Той изрази признателността си към Румен Манов и му връчи високото отличие.

2

Дългогодишният дарител на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Дуйчев“ призна, че се чувства притеснен, но и изпълнен с огромно чувство на откровена благодарност.

Румен Манов заяви, че винаги пристъпва в Центъра като в храм и усеща огромната сила, която се пази в недрата му. Той отбеляза, че няма да впечатлим света със стъкло, метал и небостъргачи, те не са конвертируеми: „Конвертируема е нашата история, нашата памет, нашите писмовни школи, нашата иконопис, нашите дърворезби, нашите храмове. Защото те са паметници на нашия български дух, на нашата българска памет“.

Румен Манов заяви, че не е Дон Кихот в дейността си и че със сигурност има и други като него. Той изрази увереността си, че ще дойде време, когато ценностната система ще си дойде на мястото, ще се промени и нещата, които правим сега, ще са в полза на тези след нас.

6

Румен Манов връчи поредното си дарение на директора на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ проф. Вася Велинова – Житие на Стефан Неманя от XV век. Манов отбеляза, че то е преживяло вековете, вълните на времето, в несигурните, незнаещи и неопитни човешки ръце и през 1871 г. е било купено в Букурещ от Никола Конов от Севлиево. Г-н Манов добави, че последният пристан на изданието, може би най-сигурен, точен и уютен, ще бъде именно в Центъра.

Проф. Вася Велинова изрази голямата си благодарност и отбеляза, че има един-единствен пълен препис на житието на Стефан Неманя от сина му, който се пази в Париж. Този е вторият.

7
112
111
113